Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Školy zvládají inkluzi už teď,“ tvrdí inspektor. Lidé se jí ale bojí

Autor: mts - 
22. února 2016
15:20

Zatímco přes 10 lety chodilo do speciálních tříd 44 tisíc žáků, loni jich bylo už jen 30 tisíc. Podle Ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala je to jasný důkaz, že školy už nyní zvládají inkluzi – tedy začlenění dětí, které potřebují individuální přístup, mezi běžné žáky. „Stále více škol má zkušenosti se vzděláváním žáků s různými druhy postižení nebo znevýhodnění,“ uvedl Zatloukal.

Ústřední školní inspektor se svá tvrzení na brífinku snažil doložit hned několika údaji. Například před čtyřmi lety vzdělávalo žáky s lehkým mentálním postižením 18 procent škol. Letos to je 24 procent.

K výraznému nárůstu integrace došlo i u žáků s vývojovými poruchami chování. Před čtyřmi lety je vzdělávala třetina škol, nyní více než polovina,“ uvedl inspektor Zatloukal. Ne ve všech oblastech ale došlo k nárůstu. Příkladem je klesající počet škol, které začleňují žáky s tělesným postižením.

Inkluze, ke které od září povede učitele novela školského zákona a další podzákonné normy, naplňuje ale obavami pedagogy i veřejnost. Z průzkumu agentury SANEP pro Blesk vyplynulo, že společné vzdělávání dětí, tedy i mentálně postižených, v jedné třídě, podle 90 procent respondentů zhorší úroveň vzdělávání.

„Dítě bylo na pokraji sebevraždy“

Starosta Poděbrad Ladislav Langr, pod kterého spadají hned dvě základní školy, také vyjadřuje strach. „Obávám se, že zejména u dětí s lehkou mozkovou poruchou je socializace velmi komplikovaná,“ vyslovuje Langr nahlas to, co se mnozí obávají říct nahlas. Svůj názor opírá o zkušenosti, které mu předala ředitelka tamní Speciální základní školy.

„V Poděbradech máme jednu velmi kvalitní speciální školu. Bavil jsem se i s touto paní ředitelkou a ta mi vyprávěla příběhy, kdy dítě s lehkou mozkovou poruchou se začlenilo do klasické běžné výuky na základní škole. Pak rodiče prosili, aby mohli jít do té speciální, protože dítě bylo na pokraji sebevraždy, protože to v tom kolektivu nezvládlo,“ řekl Langr ve Studiu Blesk.

Podívejte se na rozhovor se starostou Langrem:

Video  Šéf dvou poděbradských základních škol: Nezdařená inkluze může dítě dohnat na pokraj sebevraždy.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

peruse ( 24. února 2016 01:32 )

Tak je to pravda. Důležitým krokem pro debilizaci národa je rozložení jeho školství. Každému normálnímu člověku je jasné, že postižené i nadané děti potřebují jiný přístup. Proto bylo naše školství pokrokové, že zohledňovalo potřeby a možnosti těchto dětí. Proto jsme měli speciální třídy i pro zvláště nadané děti. Tato země má smůlu, že v čele důležitých rezortů jsou buď neumětelové nebo zaprodanci. Také bych to viděla tak, že hlavním důvodem je donutit lidi vyhledávat a hlavě platit soukromé školy. Věčná hanba všem zločincům, kteří zaprodali a ničí tuto zemi!

ninga ( 22. února 2016 16:56 )

lidi se tady bojí úplně všeho, i vlastního stínu

georgina ( 22. února 2016 16:52 )

Omyl!!! Školy snížily nároky, čtyřky se dávají místo pětek. Inkluze se bojí učitelé, ředitelé, rodiče dětí se speciálními potížemi i samotné děti. Výsledkem bude další snižování úrovně vzdělanosti. Jen hloupí rodiče by s tím mohli souhlasit. Nahrává to tomu, aby rodiče platili za soukromé školy, procitněte!!!

Zobrazit celou diskusi