Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdo maže, ten jede. Jak připravit sjezdovky na svah a běžky do stopy?

Kdo maže, ten jede. Umíte připravit lyže na sjezdovku?
Kdo maže, ten jede. Umíte připravit lyže na sjezdovku?  (Autor: archiv)
Autor: ula - 
9. ledna 2016
07:00

Dobře namazané, ostré a nabroušené lyže, snowboard nebo i běžky jsou základem pro kvalitní jízdu po jakémkoliv povrchu. Počasí se umoudřilo, lyžaři tedy mohou vyrazit na hory. Namazat lyže vám může i servis, ten ale mnohdy stojí nemalé peníze. Zkusit to můžete i sami. S tipy, které přináší Blesk.cz.

Skluznice u lyží by měla být srovnaná a zbroušená. Pokud jste ovšem začátečníci, nechte broušení odborníkům. Co však zvládnete, je mazání skluznice.

Čajové svíčky stačí

K promazání vám bude stačit libovolný parafín, klidně i čajové svíčky. „Nejdůležitější je, aby skluznice byla voskem dokonale prosycena,“ říká Honza Verl, testovací jezdec firmy Sporten a dodává: „Obvyklý způsob je zažehlování dostatečného množství vosku žehličkou, která musí „plavat“, se stažením přebytečného vosku cidlinou a následným kartáčováním.“ Používat můžete i horkovzdušnou pistoli.

Jak postupovat?

  • Lyži upneme do svěráků skluznicí nahoru a zafixujeme přetažením gumicuku přes brzdičky lyže.
  • Pistolí na nejvyšší výkon lehce „požeháváme“ skluznici a druhou rukou nanášíme tahy v podélném směru lyže dostatek vosku (od špičky k patě – vosk se nesmí rozpouštět, pouze je měkký a dobře se nanáší).
  • Směrem od špičky k patě nejdříve vosk pistolí rozpouštíme a druhou rukou malým kartáčkem na ruce pečlivě za tepla vtíráme do skluznice – totéž ještě jednou návazně od paty ke špičce a dbáme, aby se skluznice „potila“ voskem (jestli zůstává suchá, je třeba vosk přidat).
  • Ještě za tepla skluznici řádně vykartáčujeme.
  • Nehtem nebo i hadříkem pořádně stáhneme přebytečný vosk z boku ocelových hran a lyží.
  • Po vychladnutí ještě skluznici vykartáčujeme – vosk nesmí zůstávat na skluznici, ale v ní.

A co běžky?

Údržba běžek je poněkud obtížnější, profesionálové musí obvykle aplikovat dva druhy vosku, tedy stoupací a skluzný. Běžky mají mazací komoru, což je oblast od paty boty cca 40-60 centimetrů dopředu.

Pokud jste běžec-amatér, tak pro usnadnění pohybu na klasických běžkách se v posledních letech používá protiskluz (šupiny). Skluznice je upravená výrobcem tak, že není zapotřebí aplikovat stoupací vosk.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi