Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kardinál Duka se přidal k Bobošíkové. Do organizace, co opustily lidické ženy

Český svaz bojovníků za svobodu Lidice. Kvůli Janě Bobošíkové odtamtud odešly pamětnice. Přichází naopak Dominik Duka.
Český svaz bojovníků za svobodu Lidice. Kvůli Janě Bobošíkové odtamtud odešly pamětnice. Přichází naopak Dominik Duka.  (Autor: ČTK/Blesk - Ramon Hofman)
Autor: kle - 
15. prosince 2015
11:40

Předseda České biskupské konference, kardinál Dominik Duka, vstoupil do organizace Český svaz bojovníků za svobodu Lidice. Ten vede politička a bývalá televizní redaktorka Jana Bobošíková, kvůli které z organizace vystoupily poslední tři svědkyně lidické tragédie. V úterý o tom informuje deník Právo.

Dukovu přihlášku schválil jednomyslně výbor organizace a Jana Bobošíková zaslala kardinálovi děkovný dopis. Ocenila Dukovy veřejné postoje k výročí 17. listopadu i k teroristickým útokům v Paříži.

„V době sílícího útoku na svobodu slova, v době tlaku na vytěsňování jiného názoru než toho mainstreamově ,správného‘ a v době snahy kampaňovitě očerňovat a nálepkovat nositele názorů nemainstreamových, jsou Vaše postoje pevným hodnotovým bodem, kterému je vlastní demokracie, svoboda a úcta k historické pravdě. Velmi si toho vážíme,“ cituje list z dopisu kardinálovi.

Právo uvádí nedávný kardinálův výrok: „Výzvy ke zdrženlivosti, obezřetnosti a používání rozumu při přijímání uprchlíků byly zesměšňovány. Otevřená náruč se začala zavírat teprve v posledních týdnech, kdy už i každý prostší občan viděl, že není možné, aby miliony lidí vpluly do Evropy jen za vidinou materiálně lepšího života.“

Arcibiskupství kardinálův vstup do organizace potvrdilo s tím, že ke vstupu Duku přemluvil v Lidicích předseda organizace Jaroslav Vodička. „Důvodem byla aktivita pana kardinála při iniciování procesu blahořečení lidického faráře pátera Štemberky a také setkání s lidickými občany při žehnání oltářního obrazu kardinálem D. Dukou,“ uvádí arcibiskupství. Kardinálovo členství je prý zcela symbolické.

Kvůli Bobošíkové odešly pamětnice

Jak Právo připomíná, podle serveru Christnet.cz byla osoba Jany Bobošíkové důvodem, proč Český svaz bojovníků letos opustily tři poslední svědkyně lidické tragédie. Jedna z nich, Milada Cábová, zemřela letos v listopadu.

„Na sklonku svých životů si nepřejeme, aby lidický odkaz byl předmětem její (Bobošíkové) politické kariéry. Přály bychom si, aby reprezentace ČSBS byla převzata především mladou generací a těmi, kteří uchování památky na Lidice chápou jako službu a odkaz protiválečné lidskosti,“ sepsaly dříve ženy ve zdůvodnění, proč organizaci opouští.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mlx5 ( 15. prosince 2015 13:52 )

To jste trefil, je faleš. jeho mše pro Zemana byl teater.

sakajeva ( 15. prosince 2015 13:20 )

Tak to je zatím nejpovedenější dvojka na naší politické scéně.

karcsil ( 15. prosince 2015 12:53 )

To už kardinál politikárčí.Celé kresťanstvo s takými ľuďmi stojí za veľké h.v.n.o !!!!!!!!!

henryj ( 15. prosince 2015 12:39 )

To už je proti bohu.Pokud by byl,tak už je v pekle HOLOMEK bezpáteřní. A ta husa,je také pěkná kachna,krasavice inteligentní.

moiaza ( 15. prosince 2015 12:34 )

 To je celá naše Bobo. Na ní se už člověk zlobit ani nemůže. Prostě vrozená inteligence.

Zobrazit celou diskusi