Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vánoční přání Ivy (8) z Pardubicka: Ježíšku, chci rodiče!

Holčička píše Ježíškovi. (ilustrační foto)
Holčička píše Ježíškovi. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Jitka Pecharová - 
3. prosince 2015
19:15

Štěstí na milující rodiče neměla Iva (8) z Pardubicka. Máma a nevlastní táta brali drogy, o dceru se nestarali. Sociálka jim ji odebrala. Dívenka skončila u pěstounů, jenže ti ji už nechtějí. Hrozí tak, že skončí v dětském domově.

U rodičů Iva vyrůstala do šesti. „Máma s tátou se o Ivu nedovedli postarat, zažila násilí i nezájem, musela se starat o sourozence. Rodiče ji neposílali do školy, takže se někdy pohybovala i sama na ulici. Možná proto je dnes někdy vzteklá, chce, aby bylo po jejím, a touží, aby s ní někdo byl a věnoval se jí,“ řekla o žačce druhé třídy psycholožka Ria Černá z neziskové organizace Amalthea, která s kolegy pro Ivu shání nový domov.

Je na to ale jen pár týdnů, než dívka bude muset do ústavu, který nedokáže nahradit rodinu. „Člověk, který by ji měl rád a mohla by u něj napořád vyrůstat, by byl pro Ivu tím nejlepším vánočním dárkem. Hledáme někoho, kdo má trpělivost a zkušenost s výchovou zanedbávaného či týraného dítěte a pochopí, že její volání o pozornost je důsledkem toho, co si prožila,“ uzavřela Černá.

Amalthea je neziskové občanské sdružení, které už 11 let pomáhá rodinám, ve kterých hrozí odebrání dětí, ale i pěstounům. Ročně řeší kolem 120 případů. Organizace vychází z toho, že nejlepším místem pro život dítěte je vlastní, adoptivní nebo pěstounská rodina, a ne ústavní péče. Nabízí psychologickou i sociální pomoc.

rumungro ( 3. prosince 2015 23:11 )

Asi jí to všichni přejeme,bo nemůžeme za svoje rodiče ,ale ta ilustrační fotka je nefér.

janapi ( 3. prosince 2015 21:21 )

V článku není o barvě pleti ani náznak a drogy, nezájem matky o starší děcko...to klidně zastane i světlá rasa! Zde bych neřadila nikam-ale příště si po sobě přečíst svůj výtvor...to "jastaně" doporučuji!

Zobrazit celou diskusi