Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Dálniční známka“ pro běžkaře. Na Šumavě zaplatí 20 korun denně

Na Šumavě uvažují o zpoplatnění běžkařských tratí. V zahraničí je to obvyklé, v ČR jsou obce zatím odkázané na sponzory.
Na Šumavě uvažují o zpoplatnění běžkařských tratí. V zahraničí je to obvyklé, v ČR jsou obce zatím odkázané na sponzory.  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: kle - 
25. listopadu 2015
08:25

Úprava stovek kilometrů běžkařských tratí na Šumavě vyjde ročně na 2,5 milionu korun. Pokud přijdou obce na Šumavě o sponzory, může se stát, že rolby nevyjedou. Po letech úvah proto na Šumavě začali velmi vážně přemýšlet o vybírání příspěvku přímo od běžkařů, informuje ve středu MF Dnes.

Bílé stopy na Šumavě jsou pro běžkaře rájem. Rolba dvakrát týdně upraví stovky kilometrů tratí. Lyžování na nich však není na rozdíl od zahraničí zpoplatněno. To by se mělo změnit.

„Ideální by byl princip dálniční známky, kdy by si běžkaři koupili celoroční, měsíční, týdenní, denní a podobně. Přitom by nešlo o horentní sumy v porovnání třeba se sjezdovým lyžováním,“ řekl deníku Miloš Picek, předseda Regionální rozvojové agentury Šumava.

Známka na den by mohla stát 20 korun, týdenní 50 až 70 Kč, celoroční mezi 200 až 300 korunami. Letošní sezóna by měla rozhodnout, obce vyhodnotí úpravu stop. Od příští sezony by měli běžkaři platit.

V minulosti se úprava běžeckých stop hradila z příhraničních fondů, poslední dva roky však spoléhají na generálního sponzora. Ten zaplatí každoročně přibližně polovinu z nákladů ve výši 2,5 milionu korun.

„Jakmile přijdeme o generálního sponzora a bude dostatek sněhu, může se stát, že rolby nevyjedou, protože obce budou peníze potřebovat jinde. A běžkaři budou naštvaní,“ podotkl předseda Svazu šumavských obcí Antonín Schubert.

Podle deníku selhaly všechny dosavadní pokusy získat peníze jiným způsobem. Majitelé penzionů přispívat na údržbu nechtějí, na sbírkových účtech obcí se žádné vysoké sumy nesešly, příliš nepomáhá ani prodej dárkových předmětů či dárcovské SMS.

Každý rok přijede podle odhadů na Šumavu okolo 750 tisíc běžkařů. Díky přímým poplatkům by prý mohly rolby vyjíždět k úpravě tratí častěji než dnes.

„Doby, kdy byli běžkaři zvyklí, že trasy jsou automaticky upravené, jsou pryč. Když obce s návrhem na zpoplatnění přijdou, podpoříme jej,“ řekl mluvčí šumavské správy Jan Dvořák. V zahraničí, například ve Francii, Itálii, Rakousku či Německu běžkaři platí. V Rakousku nedaleko českých hranic jsou to 3 eura na osobu a den, tedy přibližně 80 korun. Za tuto cenu však mají k dispozici lepší zázemí včetně převlékáren a toalet.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi