Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Středočeským starostům došla trpělivost: Dotujete jen vyvolené obce, stěžují si

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) odmítá jakékoliv obvinění v souvislosti s přidělováním dotací.
Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) odmítá jakékoliv obvinění v souvislosti s přidělováním dotací.  (Autor: Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: David Klempíř - 
15. září 2015
06:45

Některým středočeským starostům došla trpělivost s tím, jak kraj rozhoduje o dotacích. „Mé obci nebyla za pět let žádostí poskytnuta ani koruna, jiní si za stejnou dobu přišli na dotace ve výši 25 milionů korun,“ stěžuje si v otevřeném dopise hejtmanovi a zastupitelům kraje Václav Janík, starosta obce Radovesnice II.

Když zastupitelstvo Středočeského kraje rozhodlo v polovině prázdnin o rozdělení dotací na rok 2015, na obec Radovesnice II na Kolínsku se opět nedostalo. Starosta obce s necelými 500 obyvateli proto napsal otevřený dopis hejtmanovi Miloši Peterovi (ČSSD) a krajským zastupitelům a rozeslal ho i všem dalším starostům v kraji. Jak sdělil Blesku, na dopis mu odpověděla spousta jeho kolegyň a kolegů, kteří mají podobná podezření.

Starosta: Dotace putují léta do pár obcí, ostatní mají smůlu

Václav Janík popisuje v otevřeném dopise své dlouholeté zkušenosti jakožto starosty. V posledních letech, kdy je u moci v kraji ČSSD, podle něj dotace plynou pouze několika vybraným obcím a na ostatní se nedostane. „Všechny naše žádosti o dotace z programů krajem vyhlašovaných byly neúspěšné a neobdrželi jsme ani korunu. Na rozdíl od obcí jako Cerhenice a několika dalších, kde doslova protékají miliony,“ stěžuje si.

Přestože dotace nejsou nárokové, lidé, kteří na kraji o přidělování rozhodují, by si podle Janíka měli uvědomit, že přerozdělují peníze daňových poplatníků. A ti žijí i v ostatních obcích, ne jen v několika vyvolených. Na webu krajského úřadu obec Radovesnice II skutečně nefiguruje na seznamu obcí, kterým byly v posledních pěti letech přiděleny dotace.

Naopak Cerhenice s necelými dvěma tisíci obyvateli, v nichž je starostou krajský radní Marek Semerád (ČSSD) a na které upozorňuje starosta Janík, získaly na dotacích v posledních pěti letech více než 23 milionů korun. Na opravy komunikací, výstavbu vodovodu, vybavení ZŠ, obnovu fasády kostela či bezbariérové chodníky.

„Jak je možné, že jedné obci byly přiděleny během pěti let dotace ve výši cca 25 milionů korun a druhé nebyla poskytnuta ani koruna?“ ptá se Janík a Blesku potvrdil, že s ostatními nespokojenými starosty plánuje další, zatím neupřesněné kroky.

Václav Janík navíc naznačuje, že o dotacích bývá rozhodnuto již dopředu: „Jak je možné, že za starostou jisté obce ještě před rozhodnutím krajského zastupitelstva přijde zástupce stavební firmy, oznámí, že obci byla přidělena dotace, a uchází se o stavební zakázku?“

Nespokojený starosta požaduje přehodnocení celého systému přidělování dotací a rovněž revizi posledního rozhodnutí zastupitelstva v této věci. Tedy aby se o dotacích pro letošní rok hlasovalo znovu.

Hejtman: Jsme maximálně transparentní, pane starosto

Podle středočeského hejtmana Miloše Petery se kraj snaží o maximální transparentnost. „Systém přerozdělování dotací byl v letošním roce výrazně změněn novelou zákona č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních starostů,“ sdělil hejtman Blesku. „Znamenalo to zvýšení náročnosti vyřizování dotačních žádostí, ale jsou to opatření, která kraj podporuje, protože korespondují s jeho snahou o maximální transparentnost. Pokud pan starosta nepředloží relevantní důkazy o svých tvrzeních, není důvod cokoliv revokovat.“

Grantové a dotační tituly jsou základní formou poskytování finančních příspěvků z krajského rozpočtu. Návrh rozdělení grantů připravuje obvykle příslušná grantová komise. U částek do 200 tisíc korun rozhoduje o konečném rozdělení Rada kraje, u vyšších položek a příspěvků obcím Zastupitelstvo kraje.

„Pokud má pan starosta nějaké informace o přinejmenším neetickém jednání v souvislosti s rozdělováním dotací, pak ho žádám, aby konkrétní informace zveřejnil, případně je předal orgánům činným v trestním řízení,“ dodal Petera s tím, že každopádně bude požadovat jejich prošetření.

renataren ( 15. září 2015 12:19 )

Se ozve pan starosta a hned dostane přes hubu... Ještě neví, že se v politice nejvíc vyplácí držet hubu a krok !

Zobrazit celou diskusi