Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Výrobna zdravých chipsů dusí obec u Prahy, podle úřadu nemá zkolaudováno

Autor: Daniela Soukalová - 
13. října 2015
05:00

Zápach. To je každodenní součást života v Nehvizdech u Prahy. Desítky lidí poslaly stížnosti na místní úřad, nic se ale nestalo. Přepálený olej je z výrobny cítit dál, firma výhrady dlouho neřešila. Teď se prý snaží celou věc napravit. Má ale i další problém. Stavební úřad jim zakázal používat pronajaté prostory. Nejsou totiž zkolaudované pro potravinářskou výrobu.

Firma výrobnu umístila doprostřed obce. Obyvatelé tak velice rychle začali vnímat zápach z přepáleného oleje. „Firma nejdřív stížnostem nepřikládala moc velkou váhu, ale ve chvíli, kdy se tyto stížnosti množily a zasáhl stavební úřad, tak se toho možná trošku zalekli a minimálně začali mluvit o tom, že provedou nějaké nápravy,“ řekl pro Blesk.cz Richard Sedlický ze stavební komise městyse Nehvizdy, kde Tretter’s chips sídlí.

Majitel firmy si je podle svého vyjádření na sociální síti vědom, že odér přepáleného oleje obyvatele Nehvizd obtěžuje. Podobné problémy ale prý nikdy neměli. „Po zjištění situace připouštíme, že zápach je zřejmý, obtěžující a za vzniklou situaci se omlouváme. Naším cílem je dodržovat etiku, řádně podnikat v souladu s okolím a nevyvolávat potencionální spory. Na základě těchto stížností jsme začali situaci řešit téměř okamžitě po spuštění zkušebního provozu,“ uvedl Michael Tretter.

S dovolením bych se jako majitel společnosti rád vyjádřil k nastalé situaci. Jsem zakladatelem občanského sdružení na...

Posted by Tretter's Chips on 2. říjen 2015

 

U výrobny proto nechali zvýšit o dva metry komínek. Toto opatření ale nevedlo k žádnému zásadnímu zlepšení. Dalším krokem by mělo být zbudování filtrační jednotky na komíně, od té se čeká, že výrazně sníží zápach, který se momentálně obcí line.

Zápach není jediný problém

Firma navíc podniká v prostorech, které nejsou pro potravinářskou výrobnu určené. Společnost měla zažádat o vydání dodatečného stavebního povolení u stavebního úřadu. „Stavební úřad udělal v tom provozu kontrolu, že dodatečné stavební povolení už nelze vydat,“ informuje Sedlický. Toto povolení totiž platí pouze v případě, že stavba stále probíhá, jenže v sídle zdravých chipsů už jela výroba, a tak podle stavebního úřadu byla stavba dokončená. Budova je tak stále nezkolaudovaná. Nyní se nejspíš bude zahajovat řízení o odstranění stavby.

„Podle stavebního zákona a živnostenského úřadu podnikají takzvaně na černo, protože ty prostory nejsou zkolaudovány pro potravinářský provoz,“ pokračuje Sedlický. Podle jeho informací měl navíc úřad vydat zákaz používaní prostor pro výrobu. Majitelé pak prý potvrdili, že jim zákaz vydal i živnostenský úřad. „V pondělí ráno jsem tam byl na kontrole a opravdu tam nevyrábějí,“ informuje Sedlický. Obyvatelé Nehvizd tak mají alespoň nějaký čas od olejového zápachu klid.

Na zápach neexistuje norma

Jak se dá situace řešit? Zápach nejde nijak změřit a je naprosto individuální. Co jednomu smrdí, druhému může vonět. Navíc firma dodává, že výpary z výrobní linky nejsou nijak škodlivé a ani neohrožují životní prostředí.

„Největší problém je to, že zápach se nedá změřit, že se nedá popsat, nedá se to uchopit, není na to žádná norma, není na to žádný parametr, o který by se někdo opřel. Někdo řekne, že mu to voní a někomu se z toho zvedne žaludek. Většině lidí to tady vadí a je jim to nepříjemné,“ dodal Sedlický.

ninga ( 13. října 2015 19:29 )

 navíc ke smažení používají palmový olej - děkuji, nechci! jednou jsem koupila, přečetla složení, a už nikdy víc

janyna ( 13. října 2015 11:16 )

Taky mně jsou už od pohledu protivné. Ale určitě se najdou zastánci zdravé výživy, co jim šmakují . Hlavně, že to je zelenina

antonuis.j ( 13. října 2015 10:48 )

Není to až tak dávno, co o téhle firmě psali a dokumentovali i fotkami, že je v ní hnus a špína a myš a jejich trus a kdovíco ještě - byl to fakt hnus. A o tom se najednou nemluví? Jen o smradu z oleje? Mmch - tyhle pseudozdravé chipsy jsou hovadina stejně jako light bůček nebo dietní netučná slanina! Vyrábějí se stejně, jako ty bramborové, tedy sůl, koření a spálený olej, navíc ještě ve špíně - takže je to celé jen marketingový podvod a humbuk.

tgbg ( 13. října 2015 10:39 )

Za komunistů se nic nevyrábělo, nebylo nic k dostání, nikoho nic nedusilo. Dusili nás jenom komunisti.

bersimalinecka ( 13. října 2015 08:54 )

Tak ty lidi chápu a lituju.My máme přímo v obci bioplynku.v létě ve vedrech když je zabedněno aby ten horký vzuch nešel do kvartýru a večer když chceme oevřít na noc okna je smrad jak když bydlíme uprostřed hnoje.Hov.na ho.vna Těžké kamiony co tam odněkud navážejí materiál smrdí už samo o sobě hnilobou a klepou barákama.Ve vedrech víří prach že není vidět.Přesně jak se píše v článku smrad nejde změřit ale může vám několikrát za noc obrátit žaludek jak ponožku

Zobrazit celou diskusi