Výrobna zdravých chipsů dusí obec u Prahy, podle úřadu nemá zkolaudováno
Zápach. To je každodenní součást života v Nehvizdech u Prahy. Desítky lidí poslaly stížnosti na místní úřad, nic se ale nestalo. Přepálený olej je z výrobny cítit dál, firma výhrady dlouho neřešila. Teď se prý snaží celou věc napravit. Má ale i další problém. Stavební úřad jim zakázal používat pronajaté prostory. Nejsou totiž zkolaudované pro potravinářskou výrobu.
Firma výrobnu umístila doprostřed obce. Obyvatelé tak velice rychle začali vnímat zápach z přepáleného oleje. „Firma nejdřív stížnostem nepřikládala moc velkou váhu, ale ve chvíli, kdy se tyto stížnosti množily a zasáhl stavební úřad, tak se toho možná trošku zalekli a minimálně začali mluvit o tom, že provedou nějaké nápravy,“ řekl pro Blesk.cz Richard Sedlický ze stavební komise městyse Nehvizdy, kde Tretter’s chips sídlí.
Majitel firmy si je podle svého vyjádření na sociální síti vědom, že odér přepáleného oleje obyvatele Nehvizd obtěžuje. Podobné problémy ale prý nikdy neměli. „Po zjištění situace připouštíme, že zápach je zřejmý, obtěžující a za vzniklou situaci se omlouváme. Naším cílem je dodržovat etiku, řádně podnikat v souladu s okolím a nevyvolávat potencionální spory. Na základě těchto stížností jsme začali situaci řešit téměř okamžitě po spuštění zkušebního provozu,“ uvedl Michael Tretter.
S dovolením bych se jako majitel společnosti rád vyjádřil k nastalé situaci. Jsem zakladatelem občanského sdružení na...
Posted by Tretter's Chips on 2. říjen 2015
U výrobny proto nechali zvýšit o dva metry komínek. Toto opatření ale nevedlo k žádnému zásadnímu zlepšení. Dalším krokem by mělo být zbudování filtrační jednotky na komíně, od té se čeká, že výrazně sníží zápach, který se momentálně obcí line.
Zápach není jediný problém
Firma navíc podniká v prostorech, které nejsou pro potravinářskou výrobnu určené. Společnost měla zažádat o vydání dodatečného stavebního povolení u stavebního úřadu. „Stavební úřad udělal v tom provozu kontrolu, že dodatečné stavební povolení už nelze vydat,“ informuje Sedlický. Toto povolení totiž platí pouze v případě, že stavba stále probíhá, jenže v sídle zdravých chipsů už jela výroba, a tak podle stavebního úřadu byla stavba dokončená. Budova je tak stále nezkolaudovaná. Nyní se nejspíš bude zahajovat řízení o odstranění stavby. „Podle stavebního zákona a živnostenského úřadu podnikají takzvaně na černo, protože ty prostory nejsou zkolaudovány pro potravinářský provoz,“ pokračuje Sedlický. Podle jeho informací měl navíc úřad vydat zákaz používaní prostor pro výrobu. Majitelé pak prý potvrdili, že jim zákaz vydal i živnostenský úřad. „V pondělí ráno jsem tam byl na kontrole a opravdu tam nevyrábějí,“ informuje Sedlický. Obyvatelé Nehvizd tak mají alespoň nějaký čas od olejového zápachu klid.
Na zápach neexistuje norma
Jak se dá situace řešit? Zápach nejde nijak změřit a je naprosto individuální. Co jednomu smrdí, druhému může vonět. Navíc firma dodává, že výpary z výrobní linky nejsou nijak škodlivé a ani neohrožují životní prostředí.
„Největší problém je to, že zápach se nedá změřit, že se nedá popsat, nedá se to uchopit, není na to žádná norma, není na to žádný parametr, o který by se někdo opřel. Někdo řekne, že mu to voní a někomu se z toho zvedne žaludek. Většině lidí to tady vadí a je jim to nepříjemné,“ dodal Sedlický.
navíc ke smažení používají palmový olej - děkuji, nechci! jednou jsem koupila, přečetla složení, a už nikdy víc