Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pečlivost mu nepomohla: Obviněný exboss z ČSSD si prý vedl "korupční deníček"

Robert Dušek si měl vést "korupční deník"
Robert Dušek si měl vést "korupční deník"  (Autor: ČTK)
Autor: sou - 
12. září 2015
12:33

Ne vždy se pečlivost vyplatí. Dojel na ni někdejší člen užšího vedení ČSSD Robert Dušek. Policie u něj totiž našla blok, ve kterém jsou nejspíš záznamy o jeho profitování na určitých zakázkách. U výslechu kvůli němu podle MF Dnes skončil další bývalý člen ČSSD Andrej Grega. Ten ale prý o tajemných poznámkách nic neví.

„Nevím, co si tam pan Dušek psal. Máte asi víc informací, než mám já. Není vaše věc, na co se mě ptala policie, a já nejsem z ničeho obviněný. Nevíte o tom ani hlavu ani patu,“ odpověděl MF Dnes Andrej Grega, když se ho zeptali, zda byl v případu obviněný.

Jedna z Duškových poznámek se totiž vztahuje na rekonstrukci kuchyně v domově důchodců Jablonecké Paseky. Právě Gregova firma tam vyhrála nejen tento tendr, ale navíc i zakázku na dodatečné stavební práce. Liberecký kraj mu zaplatil dohromady 7,3 milionu korun.

Jenže to se prý neshoduje s poznámkou v "korupčním deníčku". "V poznámkovém bloku Roberta Duška se nachází poznámka datovaná dnem 23. května 2011: Grega-kuchyně Paseky JN- rek. 7- navýšení1,5= 8,5(?)," stojí podle deníku v protokolu o Gregorově výslechu. Už tehdy se Grega vyjádřil, že o ničem s Duškem nejednal a poznámce nerozumí.

Deníček s úplatky není na scéně poprvé

Robert Dušek není první, kdo si o svých aktivitách vedl podrobný záznam. V korupčním případu, který se točí kolem Nemocnice Na Homolce, hrál deníček tehdejšího ředitele špitálu také zásadní roli. Vladimír Dbalý si v počítači vedl obsáhlé záznamy o údajných úplatcích, které dostával.

11 obviněných kvůli tunelování

Původní případ, do které je Robert Dušek zapletený, se týkal lázní v Chrástavě. Dům pohoda, jak se projekt nazývá, získala firma Jana Implaufa. Dostala na něj i evropskou dotaci 121 milionů korun. Firma však vyfakturovala i práce, které neprovedla. V souvislosti s tím padlo obvinění pro 11 lidí.

Mezi obviněnými mají být i například někdejší liberecká zastupitelka z ČSSD Eva Trnsová, bývalý náměstek libereckého primátora pro rozvoj Ivo Palouš nebo někdejší radní krajský radní pro dopravu Martin Sepp. Andrej Grega mezi obviněnými není. Policie jej na konci srpna vyslechla jako svědka.

tgbb. ( 12. září 2015 14:48 )

Klasický socan, který pouze měl smůlu, že ho čapli. Ostatní jsou za vodou.

horak47 ( 12. září 2015 13:58 )

Jen málo slušných a majetných lidí je ochotno jít do politiky a pracovat pro stát,většinou šíbrové s holým zadkem kteří dojí stát jako krávu,od malých v malých městech až po ty velké,o vládních činitelích není třeba psát,ale chrání je imunita.

Zobrazit celou diskusi