Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Statisícové dary potopily primátora Prostějova. Pišťák náhle rezignoval

Primátor Prostějova Miroslav Pišťák rezignoval.
Primátor Prostějova Miroslav Pišťák rezignoval.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mts - 
14. září 2015
08:10

Dlouholetý primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD) v neděli nečekaně oznámil rezignaci. Pišťákovo rozhodnutí odejít z funkce, o němž psala regionální média, potvrdila v pondělí mluvčí radnice Jana Gáborová. Pišťák a náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák dostali darem celkem 1,6 milionu korun od soukromých firem. Oba tvrdí, že peníze dali na předvolební kampaň. V sídle ČSSD o nich ale nic nevědí.

Pišťák loni obdržel čtvrt milionu od firmy DT - Výhybkárna a strojírna. Mačák dostal v letech 2012 a 2013 celkem 1,35 milionu od čtyř regionálních firem

„Poskytnutí daru se uskutečnilo v souladu se všemi příslušnými právními předpisy včetně jeho zveřejnění podle zákona o střetu zájmů. Tyto firmy nedodávaly pro město Prostějov ani Olomoucký kraj jedinou zakázku a navíc to vylučuje i jejich výrobní program,“ brání se Mačák.

Primátor Pišťák čtvrtmilionový dar dokonce zdanil. „A použil jsem ho v předvolební kampani v komunálních volbách v roce 2014 pro svoji kampaň. Přijetím tohoto daru se necítím jakkoliv zavázaný nebo ovlivněný ani dnes, ani do budoucna. Dárce se v době mého působení na radnici neucházel o zakázky od města a žádnou zakázku také nezískal,“ sdělil Pišťák MF DNES.

V sídle ČSSD ale nemají o statisícových darech na volební kampaň ponětí. „O tom, jak oba jmenovaní s uvedenými soukromými dary v minulosti naložili či aktuálně nakládají, ČSSD nemá žádné informace. Jde výhradně o jejich soukromé aktivity a jakékoliv spojování s ČSSD vylučujeme,“ uvedla mluvčí strany Eva Gregorová.

Veškeré peníze na volební kampaně podle ní musí proudit přes schválené stranické účty, a to podle daných pravidel.

Pišťák: Po mém odchodu se nic zásadního nezmění

O rezignaci informoval 76letý Pišťák v neděli své kolegy na radnici. „Dnes jsem dospěl k určitému rozhodnutí a s největší pravděpodobností budu rezignovat na funkci primátora města Prostějova,“ prohlásil.

Podle něj by se na řízení města, v němž po posledních komunálních volbách vládne ČSSD spolu s hnutím PéVéčko a KSČM, nemělo po jeho odchodu nic zásadního změnit. 

Jsem přesvědčen, že moji kolegové, tak jak dobře a svědomitě pracovali, budou dobře a svědomitě pracovat, i když já tady na radnici budou jednou za čas jako člen zastupitelstva,“ dodal.

ad-ga ( 15. září 2015 09:05 )

Pisálci a diskutující přijeďte se podívat do Prostějova, abyste viděli co primátor pro město udělal. Kecat můžete až potom. Jeho rezignace byla tlakem opozičního pévéčka , hlavně odpadlíků z ODS Pospíšila a Hemerkové, kteří následně do pévéčka nalezli.

rudyptak48 ( 14. září 2015 17:15 )

Co udělali Hejtmani Tesařík a Rozbořil pro Olomoucký kraj? Nic. Mluví se o nízké životní úrovni v ústeckém a moravskoslezském kraji, a jak jim vláda musí pomoci. Nikde se nemluví o kraji olomouckém a je na tom prakticky stejně. Co tam ti hejtmani dělají? Platí je pouze za stříhání pásek a prezentaci různých oslav? Vždyť v olomouckém kraji se staví pouze obchody a supermarkety, a tihle hejtmani nebyli schopni zajistit zde provoz pořádného podniku, kde by se lidi zaměstnali a vydělali si.

handgood ( 14. září 2015 17:05 )

DRath byl z ČSSD, stejně jako křišťálově či čistý Gross i tenhle primátor Pišťák a nakonec i hejtman kraje Rozbořil. Všichni by se pro ČSSD rozkrájeli a prý jenom shromažďují peníze na volební kampaň své rodné strany. Další takovým příživníkem je hejtman Rozbořil. Začínal v MŽ jako vedoucí výroby, pak povýšil na ředitele řetezce Kaufland a nakonec se dostal na post hejtmana, svou politickou levárnou ve FN Olomouc. Teď, když je hejtmanem, stala se z něj mediální hvězda a stříhač pásek. Konečně zakotvil někde, kde se může flákat, pobírat krásný plat a nemít žádnou odpovědnost. Který současný politik, byl za svou nekompetentnost, blbost, podvody, lenost, nebo korupční jednání pohnán k odpovědnosti? Zaměstnání politik je teď nejvýhodnější džob. Podobný je profil každého českého politika, včetně našeho premiéra Sobotku.

paralenka ( 14. září 2015 12:27 )

 Chlapci, podceňovat "nepřítele" se nevyplácí! Kdybyste věděli, s kým máte čest v případě ing. XY., který přišel z Olmiku do prostějovského teritoria, dali byste od hrabání pracky pryč! Stačilo zalistovat olomouckými zápisy ZMO víc než deset let zpět. Jo, odstavili jsme už pár politiků včetně náměstkyně primátora, ale tohle je největší ulovená ryba v politickém rybníku. Baví mě to, jak jste naivní, jak se cítíte neprůstřelní!

1pravda1 ( 14. září 2015 10:12 )

Když si Alexandr Novák vzal úplatek 40 milionů a odseděl si dva roky a pokutu měl 5 milionů, tak už se nedivím ničemu! I tomuto člověku, který rezignuje - no má dávno po 70sátce tak proč ne, peníze zůstanou. Kdyby bylo přiznání majetku a příjmů, tak by bylo jasné, jestli si pán postavil další dům nebo dal peníze na kampaň. Není se co divit, když v tv přiznal Kalousek, že majetková přiznání vyhadloval za registrační pokladny, a ty pak v další fázi nenechal projít, tak ať si každý udělá obrázek sám, že ryba smrdí od hlavy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa