Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obec ničená povodněmi chystá novou obranu. Unikátní protipovodňový sklad

Autor: David Klempíř - 
21. srpna 2015
06:15

Zálezlice na Mělnicku, které zasáhly ničivé povodně v letech 2002 a 2013, se chystají na stavbu protipovodňového skladu. Vůbec prvního svého druhu v republice. Také koupí záchranářský člun pro šest osob, který pojmenují Krajanka.

Zálezlice, které leží nedaleko soutoku Vltavy a Labe, vypisují výběrové řízení na stavbu protipovodňového skladu. Před příchodem povodňové vlny do něj bude možné nastěhovat majetek obyvatel zátopové oblasti a zachránit ho.

„Sklad je dimenzován pro 22 rodin žijících ve dvaceti domech mimo protipovodňovou hráz. Ochrana těch stavení by byla extrémně drahá, proto jsme se rozhodli pro tuto variantu řešení,“ řekl pro Blesk.cz starosta Zálezlic Jiří Čížek.

První protipovodňový sklad v zemi

Zálezlice, které postihly ničivé povodně v letech 2002 i 2013, už mají protipovodňovou hráz. Místní část Kozárovice je ale chráněna jen před pětiletou vodou a tuto ochranu lze jen těžko posílit.

„Sklad bude stát v bezpečné vzdálenosti a výšce,“ ujistil starosta. „První etapa stavby začne na konci září, hotovo by mělo být do měsíce a půl,“ dodal Čížek.

Na první etapu stavby přispěl Středočeský kraj a Nadace ČEZ. „Náklady činí 1,8 milionu korun. Druhá část stavby, o které se zatím jedná, byla vyčíslena na 3,99 milionu korun a doufáme v příspěvek z protipovodňového fondu,“ věří starosta. Ve skladu má být uskladněna rovněž technika na údržbu protipovodňového valu.

Záchranáři dostanou hliníkovou „Krajanku“

Druhou novinkou v obci navždy svázané s vodou je záchranářský člun. Ten se již na zakázku vyrábí a v polovině září by jej měli v Zálezlicích slavnostně pokřtít. „Vybrali jsme jméno Krajanka, protože přibližně 250 tisíc korun na nákup uhradil Středočeský kraj,“ řekl starosta.

Loď s celohliníkovou konstrukcí měří 4,5 metru na délku a 1,6 metru na šířku. Je určena pro přepravu šesti lidí a řidiče. „Při posledních povodních jsme měli obdobný člun zapůjčený společně s raftem. Velmi se osvědčil. Z obecních prostředků dokoupíme podvozek, abychom mohli člun přepravovat,“ uvedl starosta.

Zálezlice se nacházejí na mírném kopci nedaleko soutoku Vltavy a Labe, při ničivých povodních obec zasáhla voda z obou řek. Při povodních v roce 2002 v obci spadlo 121 domů a hospodářských stavení. Voda poničila rozvody elektřiny, pouliční osvětlení, silnice, kanalizaci, čistírnu odpadních vod, vodovod a fotbalový stadion. Škody se vyšplhaly přes 200 milionů korun.

Od té doby se obec v podstatě celá obnovila. Loňská červnová povodeň zasáhla Zálezlice v době, kdy ještě hráz nebyla dostavěná, a proto se voda opět dostala do obce. Hráz ale částečně odklonila proudící vodu, takže škody byly menší. Byly vyčísleny zhruba na 50 milionů korun.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi