Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jihomoravská koupaliště zažívají nebývalý nápor. Kapacita jim stačí

Autor: ČTK, sou - 
15. srpna 2015
11:29

V době vrcholících veder zažívají jihomoravská koupaliště zájem návštěvníků, na jaký nebyla v posledních letech zvyklá. Zatímco v minulých letech na začátku sezony koupaliště řešila problém s nízkou teplotou vody, teď ji musí naopak ochlazovat. Náročnější je i její čištění.

Lepší rok než loni zažívá například i Aqualand Moravia v Pasohlávkách, přestože loni byl poprvé otevřen celé léto a řada lidí jej navštívila ze zvědavosti. „Areál je tak rozlehlý, že i když je nápor lidí velký, mají tu dostatečný komfort. V době vrcholícího horka máme denní návštěvnost okolo 4500 lidí, v některých dnech je ještě vyšší," uvedl ředitel jednoho z největších českých akvaparků Petr Pavlacký.



Kolem 2000 lidí chodí v tomto počasí i na znojemskou plovárnu v Louce. „Jeden den jsme měli dokonce 2800 lidí. Zatím jsme neměli vyčerpanou kapacitu, ale v tomto teple nemůžete nechat stát lidi před pokladnou, že není místo. To bych si vzal klidně na triko a pustil bych je dovnitř," řekl správce František Svoboda.

V náporu lidí je náročnější čištění vody

To, že jihomoravská koupaliště necítí přetlak lidí, je podle ředitele Správy majetku města Vyškova Jaroslava Hastíka i tím, že se postupně rozšířila nabídka a lidé mají více na výběr. „Letošní návštěvnost je hodně vysoká, ale rekordní jsme měli zhruba před deseti lety. Návštěvnost se drží od doby, kdy na začátku července vyskočily teploty nad 30 stupňů," poznamenal Hastík.



Větší problémy však s vyšším počtem lidí nejsou, náročnější je pouze údržba a čištění vody. „Potřebujeme více chemie a také dopouštíme studenou vodu. V noci už nestihne voda tolik zchladnout, potřebujeme udržet teplotu v bazénech kolem 27 stupňů," uvedl Svoboda. Také připomněl, že lidé jsou v trvajících vedrech podrážděnější a nechtějí například poslouchat plavčíky. „Ale všechno je v normě," dodal.

pelagie ( 16. srpna 2015 08:24 )

Fuj, cákat se ve vodě,kde si každý několikrát omyje intimní partie, to ta voda musí vypadat....

dietr ( 16. srpna 2015 06:21 )

horko s lidma dělá divy, např. ve Veselí nad Moravou je plavčík, který píštalku nevytáhne z huby, ti ostatní jsou naprosto v klidu a mají z něho z něho ***

Zobrazit celou diskusi