Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Stejná pláž za rok dráž: Řecko zvedlo DPH, zájezdy podraží

DPH se v Řecku mění a s ním i ceny pro turisty (ilustrační foto)
DPH se v Řecku mění a s ním i ceny pro turisty (ilustrační foto)  (Autor: Student Ageny, k.s.)
Autor: ČTK, Vera Renovica - 
16. července 2015
17:16

Aténští poslanci to odklepli a český turista bude platit. V souladu s požadavky Evropské unie se bude od října 2015 v Řecku platit vyšší daň z přidané hodnoty. Logika je neúprosná: ceny vzrostou, a nejvíc to dopadne na turisty.

Aby mohli zadlužení Řekové dosáhnout na peníze od Unie, musel jejich parlament ve středu večer schválit první stabilizační balíček. Podle něho se za restaurace a občerstvení bude platit DPH místo 13 procent rovných 23.

O veškeré úlevy přijdou také ostrovy, které odváděly ve všech třech sazbách daně zhruba o třetinu míň. „Jakékoliv navýšení DPH kdekoliv na světě se samozřejmě musí do ceny promítnout. Neznamená to ale, že při navýšení DPH o 10 procent naroste cena zájezdu o stejný podíl,“ vysvětlil Blesk.cz mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Konečná cena zájezdu se totiž skládá i z jiných položek.

Až o 12 procent dražší zájezd

Jak to tedy nakonec bude? Čím dražší hotel, kde se DPH zvedne z "ostrovních" 9 % procent na dosud "pevninských" 13 %, tím dražší zájezd. „Při našich výpočtech by u tříhvězdičkových hotelů navýšení ceny mohlo pohybovat od 3 do 6 procent. U tří- až pětihvězdičkových hotelů, které jsou dražší a jejichž podíl na ceně zájezdu je tedy vyšší než polovina, by se navýšení ceny mohlo blížit 10 až 12 procentům,“ míní Papež.

Neočekává ale, že by to Čechy odradilo. A napjatá politická situace se prý nedotkne ani českých cestovních kanceláří, kteří tam budou své služby nadále nabízet.

Odmítáme přispívat

Řecký parlament je díky schválení balíčku, který místní považují za vydírání a diktát Unie, o krok blíž k záchrannému programu ve výši až 86 miliard eur. Pomoc by měla být tříletá, Řecko ale bude také potřebovat překlenovací půjčku. Ministři eurozóny už údajně rozhodli, že peníze půjdou ze staršího unijního záchranného fondu, za který ručí všechny země EU včetně České republiky. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) toto odmítá.

lambrika ( 16. července 2015 17:43 )

tak se bude jezdit jinam

Zobrazit celou diskusi