Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plavčík Petr z Podolí: Z bazénu jsem vytáhl až 15 mrtvol

27. června 2015
05:40

Plavecký stadion v pražském Podolí oslavil tento týden 50. výročí. Několik let po otevření v něm začal pracovat i student Petr Reif (nyní 73). Užíval si hlavně to, že mohl koukat na holky v plavkách. Několikrát ale musel tahat z bazénu i utopence.

Pan Petr začínal jako brigádník v kotelně. „V noci jsme vyhřívali bazény. Ráno se naopak teplá voda pouštěla jen do sprch a do páry,“ zavzpomínal pro Blesk.cz.

V kotelně mohl zůstat jen do dubna roku 1969, kdy se konalo plénum ÚV KSČ. „Řekli nám: Soudruzi, kdo nehoří, nemůže zapalovat. Tady máte přihlášky,“ vypráví s tím, že podepsat odmítl.

Na téměř deset let se tak stal plavčíkem. To se mu líbilo hlavně kvůli tomu, že mohl koukat na pěkná těla. „Když se dnes sejdeme s kamarády, tak si říkáme: Zaplať pánbůh, že AIDS přišel až teď. Kdyby byl tenkrát, tak jsme každej mrtvej. Žádná holka tam ale nebyla znásilněná,“ říká.

Oživoval jsem člověka. Pozvracel se mi do obličeje

V práci ale Petr zažil i řadu dramatických situací. Nejednou se mu stalo, že lidé se utopili. „Zažil jsem deset, možná patnáct utopených. Dva kluci se tam vsadili, že přeplavou 50metrový bazén u dna. Jednoho z nich ale zřejmě někdo kopl do hlavy. Ztratil vědomí a zůstal minutu dvě ležet na dně. Byl konec,“ vzpomíná.

Video Podolí slaví 50 let: Princeznu Dianu z bazénu vyhodili - Matěj Smlsal, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Někdy se mu ale podařilo topící se lidi zachránit. I když oživování to nebylo zrovna nejpříjemnější. „Když jsem muži dýchal z úst do úst, tak se mi pozvracel do obličeje. Ale to musíte utřít pusu jemu, sobě a dýchat dál,“ popisuje.

Několikrát skočil do vody i bezdůvodně. Nakonec se ukázalo, že na dně leží například noviny.

V sauně jsem měl víc peněz, ale žádné holky

Na přelomu 70. a 80. let začal Petr pracovat v pánské sauně, která se také nacházela v areálu. Tam si přišel na lepší peníze. „Akorát tam nebyly ty holky, no,“ posteskl si.

Následně přešel do nového bazénu v pražské Hostivaři. Tam zůstal pracovat až do důchodu. Do Podolí od té doby zašel jen jednou. „Říkal jsem si, že až budu mít tramvaj zadarmo, tak tam budu jezdit. Ale nějak jsem se nedokopal,“ dodává Petr Reif.

Video Podolí slaví 50 let: Princeznu Dianu z bazénu vyhodili - Matěj Smlsal, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

ruudazvostravy ( 28. června 2015 00:19 )

Nojo no,dyš mu eště brko bunzýrovalo,tak sy ani nesmočyl štangly a neska sy dědek akonrát lystuje f deníčku a škrobý u toho slypy.

nbvcx007 ( 27. června 2015 19:06 )

 Plavcik a chlubi se tim, ze se mu utopilo 15 lidi??? Chapu, ze ne vzdy tomu jde zabranit, ale jako 15 lidi, to si tam snad cetl knizku...nebo jenom ocumoval a svadel holky. Kazdopadne bych se s tim nechlubila.

gogo ( 27. června 2015 18:08 )

Je to nějaké zmatené. Možná že stařecká demence...

naidka ( 27. června 2015 17:55 )

Jé ti jsou opálení je zbytečné jezdit do Tuniska.

Zobrazit celou diskusi