Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český Aeroholding loni prohloubil ztrátu na 324 milionů korun

Dvě letadla typu ATR měla v jednom týdnu potíže - prý jde jen o náhodu
Dvě letadla typu ATR měla v jednom týdnu potíže - prý jde jen o náhodu  (Autor: Uwe Bethke pro planespotters.net)
Autor: ČTK - 
22. června 2015
16:34

Český Aeroholding loni prohloubil meziročně ztrátu ze 44 milionů na 324 milionů korun. Důvodem bylo jednorázové přecenění majetku a výsledky ČSA. Hrubý provozní zisk EBITDA vzrostl o 400 milionů na 3,6 miliardy korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí aeroholdingu Jakub Puchalský.

Ztráta podle mezinárodních ukazatelů IFRS je způsobena jednorázovou účetní operací - znehodnocením majetku, které je výsledkem ověření jeho skutečné tržní hodnoty, uvedl Puchalský. Šlo o přecenění dceřiných společností Českých aerolinií, které ještě před vstupem ČSA do aeroholdingu kupoval právě Český Aeroholding od ČSA. Podle nového auditu je hodnota tohoto majetku o 1,2 miliardy nižší než cena, kterou aeroholding zaplatil.

Na celkovém výsledku se rovněž projevila 600milionová ztráta ČSA, doplnil Puchalský. Bez těchto vlivů by vykázal aeroholding zisk zhruba 1,5 miliardy korun.

Mezi úspěšnější firmy sdružené v aeroholdingu patří pražské Letiště Václava Havla. Tomu hrubý provozní výsledek meziročně vzrostl o 16 procent na 1,8 miliardy korun. Tržby z letištních poplatků vzrostly o 235 milionu korun 3,8 miliardy korun, uvedl aeroholding.

Za zlepšením provozních výsledků celé skupiny je zvýšení tržeb a zavedení úsporných opatření. Tržby ve srovnání s loňským rokem vzrostly o 1,2 miliardy na 9,8 miliardy korun. "K dobrým výsledkům významně přispělo zefektivnění celé skupiny, která se dokázala vypořádat s poklesem výkonnosti Českých aerolinií a celkově snížit závislost na národním dopravci," uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Podle něj se provozní a mzdové náklady společnosti snížily o 136 milionů korun.

O 2,5 miliardy korun na 9,8 miliardy korun loni klesl dluh, který tvoří převážně úvěr u Evropské investiční banky na výstavbu Terminálu 2, uvedl aeroholding.

Český Aeroholding sdružuje firmy vlastněné státem. Jeho dceřinými společnostmi jsou od dubna 2012 Letiště Praha - provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, od září 2012 České aerolinie, od dubna 2012 Czech Airlines Technics poskytující služby v oblasti technické údržby letadel, od října 2011 Czech Airlines Handling zajišťující pozemní odbavení letadel a cestujících, od listopadu 2011 CSA Services nabízející především personální služby. V Českých aeroliniích drží státní aeroholding po převzetí 34procentního podílu soukromým Trvavel Servisem z konce letošního března necelý pětinový podíl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi