Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Stovky horníků uvízly v dolech. Kvůli ostřelování na východě Ukrajiny

Muži z řad proruských separatistů (Doněcká lidová republika) odklízí při výcviku projektil
Muži z řad proruských separatistů (Doněcká lidová republika) odklízí při výcviku projektil  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
3. června 2015
16:03

Napětí na východě Ukrajiny nekončí, příměří je i nadále porušováno. Takřka každý den. Ostřelování pozic probíhá patrně na obou stranách konfliktu. Kvůli němu přitom měly pod zemí uvíznout stovky ukrajinských horníků z Donbasu.

Důlní provozy v Donbasu po ostřelování ukrajinskou armádou zůstaly bez proudu a pod zemí uvízlo bezmála tisíc horníků. Na tiskové konferenci v Doněcku to dnes oznámil povstalecký mluvčí Eduard Basurin.

Záchranné čety podle něj postupně horníky dostávají na povrch, evakuováno z dolů bylo už nejméně 300 lidí. Podle tvrzení vzbouřenců, které nelze nezávisle ověřit, bylo pod zemí kvůli elektrickým výpadkům uvězněno 576 horníků z dolu Zasjaďko v Doněcku. Podobný incident se podle Basurina stal v doněckých šachtách Abakumova a Skočinského, kde zůstalo pod zemí dalších 379 lidí. Ostřelování údajně poškodilo i potrubí, které zásobuje vodou tři doněcké obvody.

Doněck se dnes podle povstalecké agentury DAN stal terčem silných útoků ukrajinské armády. Zničeno prý bylo několik obytných domů, ostřelování si vyžádalo i oběti na životech. Jenže z ostřelování se navzájem obviňují obě strany konfliktu. 

V samotném Doněcku je údajně zničeno 37 transformačních stanic a dvě teplárny. Ukrajinská média ani zdroje z ukrajinské armády ostřelování Doněcku nepotvrzují. Podle Kyjeva se dnes boje spíše soustředí do okolí obce Marjinka, která leží asi 30 kilometrů západně od Doněcku. Ukrajinský generální štáb tam podle agentury Unian vydal příkaz povolat z týlu dělostřelectvo, jehož nasazení minské mírové dohody zakazují.

Napětí na východě Ukrajiny se však opět zvýšilo. Při ostřelování města Jenakijeve severovýchodně od Doněcku dnes byli zabiti nejméně dva civilisté. Další dva lidé byli zabiti, když dělostřelecký granát zasáhl jejich automobil ve vládou ovládané části Luhanské oblasti. Tam Ukrajina také téměř zastavila zásobování vodou. Povstalci a Rusko také viní Kyjev z hospodářské blokády Donbasu.

Napětí na Donbasu vzrostlo poté, co se v úterý v Minsku konala schůzka tzv. kontaktní skupiny. Skončila ale bez konkrétních výsledků. A Kyjev dnes pro změnu obvinil povstalce, že používají tanky a děla k útokům na postavení ukrajinských vládních sil západně od Doněcku. „Nepřítel se snaží postoupit vpřed. Ukrajinské síly všechny útoky odrážejí,“ uvedl armádní mluvčí Andrij Lysenko.

Od počátku bojů v dubnu 2014 přišlo podle údajů OSN v Doněcké a Luhanské oblasti o život více než 6400 lidí. Příměří uzavřené v polovině února je téměř denně porušováno. 

nosradamus ( 3. června 2015 18:25 )

Mal by si liecit tu sprostu hlavu...myslim tvoju.

tgbg ( 3. června 2015 17:01 )

Likvidace Ukrajiny od všivých ruských teroristů pokračuje. Kdo bude další na seznamu Adolfa Putlera?

Zobrazit celou diskusi