Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Větrná smršť v Mexiku: Tornádo bralo střechy nad hlavou, auta i lidské životy

Autor: ČTK, shp - 
25. května 2015
18:09

Nejméně 13 mrtvých si vyžádalo řádění tornáda, které dnes zasáhlo severomexické město Ciudad Acuňa u hranic se Spojenými státy. Oznámil to úřad guvernéra mexického státu Coahuila, ve kterém Ciudad Acuňa leží. Úřady se obávají, že bilance obětí se může zvýšit, neboť záchranáři ještě neskončili s prohledáváním trosek. Živel vážně poškodil na 750 domů, z toho 80 jich bylo zcela zničeno, uvedl na svém webu mexický deník El Universal.

"Většina lidí zahynula venku na ulicích, ne ve svých domovech," řekl starosta města Evaristo Pérez. Zranění podle posledních údajů utrpělo asi 180 lidí. 

Do města, ve kterém žije zhruba 134.000 lidí, se vypravil guvernér státu Rubén Moreira. Jeho letadlo ale kvůli špatným povětrnostním podmínkám nemohlo v místě přistát a bylo odkloněno do zhruba 60 kilometrů vzdáleného města Piedras Negras, kde Moreira zřídil krizový štáb. 

Tornádo bylo podle meteorologů kategorie F4, která je na Fujitově sedmistupňové škále pátá nejvyšší (F0 až F6). Tornáda zmíněné kategorie způsobují zničující škody, neboť odmršťují auta a dokážou srovnat se zemí i domy s dobrými základy. 

S bouřemi, které provázejí bleskové povodně, se potýkají také sousední Spojené státy, především Oklahoma a Texas, který má s mexickým státem Coahuila společnou hranici. USA hlásí prozatím tři mrtvé, několik dalších lidí se pohřešuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi