Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tajné sídlo guru Járy na Filipínách: Svědectví ženy, která za ním byla

Autor: ds - 
20. května 2015
18:02

Jaroslava Dobeše alias guru Járu chytili v Filipínách, v Česku byl odsouzen na 10 let za své odháčkovávání, tedy rituální sex. Za svým guru jezdili do zahraničí i Češi. Tajní fotografové si sice netroufli zachytit místa tak, aby se poznalo, kde je to přesně focené, jejich fotky však napovídají, že šlo o skutečný ráj. I zde se však vyskytovali hadi.

Léčitelka a spisovatelka Dagmar Světlovská je příznivkyní guru Járy. Navštívila ho v jeho tajném sídle na Filipínách hned několikrát. Blesku prozradila i to, že pobyt v tomto ráji nebyl bez nebezpečí!

„Obrovským oříškem byla nutnost postavit domečky na kůlech ve správné výšce, aby se do obydlí nedostali všudypřítomní hadi. Místo, na kterém vznikal ašram bylo proslulé hojným výskytem hadů, a navíc prudce jedovatých,“ vypráví Dagmar.

S hady měla Světlovská dokonce osobní zkušenost: „Při mém posledním pobytu v ašramu před pár měsíci jsem se setkala s černým hadem dlouhým nejméně 1,5 metru. Stmívalo se a já šla s baterkou na pobřeží – když jsem si uvědomila pohyb obrovského hada ve světle baterky, kterou jsem si svítila pod nohy, abych nešlápla na některého z krabů, kteří vylézali ze svých děr především po dešti a za soumraku. Zastavila jsem se a had se také zastavil. Ve chvíli kdy jsem si uvědomila, že se otáčí a chce si mne jít prohlédnout z blízka, utíkala jsem co nejrychleji k domům, abych varovala ostatní. Domorodí strážci, kteří hlídali cesty uvnitř ašramu, aby nebezpečné hady odhalili a zabili dříve, než někdo z návštěvníků na některého nechtěně šlápne, mne uklidnili, že hadi se člověku vyhnou. Nejsou agresivní. Jen se po setmění chodívají koupat do moře a pak se znovu vracejí do palmového háje a džungle“.

Duchové a termiti

V ašramu byl ale prý problém i s duchy, kterých se pro změnu báli místní obyvatelé a noční strážci. Na Filipínách sice převažuje křesťanství, ale souběžně místní lidé stále věří na duchy, skřítky a další běžným okem člověka žijícího v moderním světě neviditelné bytosti, které ale domorodci skutečně vidí nebo slyší a mají k nim obrovský respekt.

Pomohl až zvláštní duchovní rituál, který měl usmířit duchy a požádat je, aby odešli a stejně tak usmířit hady a požádat je, aby se přestěhovali. V posledních dvou letech byli v ašramu za celý rok viděni jen dva hadi, jednoho jsem potkala já a druhého viděli za branou ašramu na cestě džunglí k silnici. Had je na Filipínách považován za posvátné zvíře symbolizující fyzickou sílu a požehnání. V tantrické víře (tantrismu) je had považován za symboliku životní síly kundaliní, mužskou sexuální sílu a velké duchovní tajemství dotýkající se lidské duše.

Jára a jeho příznivci měli na ostrově ale i jiné nepřátele, termity. „Palmy – bylo jich 80 – které bylo nutné vykácet, musel vyvrátit buldozer. Jejich dřevo pak posloužilo na stavbu prvního domu. Palmové dřevo ale velmi chutná všudypřítomným termitům a ti dokázaly první dům spořádat za dva roky! Přesto guru Jára trval na tom, aby domky v jeho ašramu byly z přírodních materiálů a ne z betonu, který termitům odolává,“ vypráví Světlovská.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi