Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pád Airbusu při zkušebním letu ve Španělsku: Našli černé skříňky

Autor: ČTK - 
11. května 2015
00:21

Pátrači dnes nalezli dvě černé skříňky z nákladního vojenského letounu Airbus A400M, který se v sobotu při svém zkušebním letu zřítil u Sevilly na jihu Španělska a zemřeli čtyři z šesti členů jeho posádky.

Několik zemí, které už nový letoun od společnosti Airbus převzaly, mezitím do vyšetření příčin havárie pozastavilo nebo výrazně omezilo lety s tímto strojem. Skříňky s podrobným záznamem letu dostali do rukou vyšetřovatelé, oznámila podle agentury Reuters španělská vláda.

Španělský premiér Mariano Rajoy už v sobotu vyzval Airbus k maximální transparentnosti v postupu vyšetřování nehody. Havárii vyšetřuje jak Airbus, tak španělská vláda.

Dva těžce zranění členové posádky letounu zůstávají v nemocnici. Sobotní havárie byla první fatální nehodou letounu A400M, který začal Airbus dodávat zákazníkům v roce 2013.

Jde o velký čtyřmotorový turbovrtulový letoun a v Seville prochází tento stroj konečnou montáží. Jeden jeho exemplář stojí přes 100 milionů eur (2,7 miliardy Kč). Lety s novým letounem už pozastavily Británie, Německo a také Turecko, které mělo zřícený stroj dostat.

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian řekl, že Francie svých šest letadel tohoto typu ponechá v provozu, avšak povoleny budou jen lety „mimořádného významu“. Osm členů NATO si už objednalo více než 190 těchto letadel, které nahradí stárnoucí letouny Hercules. Vývoj nového letadla stál kolem 20 miliard eur (téměř 550 miliard Kč) a byl zatím největším evropským společným projektem v sektoru obrany. Provázely jej ale opakované dlouhé odklady a náklady projektu byly nakonec podstatně vyšší, než se původně plánovalo.

tuba24 ( 11. května 2015 07:04 )

alebo ho nechal zostrelit putin a vinu bude zvadzat na porosenka

namoroman ( 11. května 2015 01:07 )

Obsah černých skříněk bude zítra...teda dnes...na všech evropských stanicích. A ten záznam černých skříněk z malajsijského letadla dodnes nerozluštili, protože je asi nemohou otevřít !

namoroman ( 11. května 2015 01:02 )

Nebo to sestřelil Porošenko a zase to bude svádět na Putina !

gabreta ( 11. května 2015 01:00 )

Jsou dvě varianty. Buď to udělal Putin se Segalem a nebo se zase zbláznil pilot a spáchal sebevraždu!!

Zobrazit celou diskusi