Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Polenový útočník z dálnice D1: Při ataku nebyl příčetný, unikne trestu?!

Autor: shp, ČTK - 
7. května 2015
11:49

Do svého vozu naházel desítky těžkých polen a vyjel na dálnici D1. Tam na několika mostech začal shazovat dřevo na projíždějící auta. 28 jich zasáhl, jednoho člověka zranil a napáchal tak škodu milion korun. Trestu však přesto nejspíš unikne, protože to vypadá, že stíhání bude pozastaveno. Podle žalobce totiž nebyl muž v době útoku příčetný, a navíc trpí paranoidní schizofrenií.

Dvaatřicetiletý muž podezřelý z házení polen z mostů na dálnici D1 u Hranic na Přerovsku a na Novojičínsku byl podle znalců v době svého činu nepříčetný. Podle žalobce Lva Nováka trpí paranoidní schizofrenií.

Na základě tohoto zjištění byl muž propuštěn z vazby, dobrovolně nastoupil na léčení. Trestní stíhání bude podle žalobce s největší pravděpodobností zastaveno.

Podle žalobce muž trpěl duševní nemocí v době činu a trpí jí i nadále. Nepřichází tak v úvahu podání obžaloby a postavení před soud. Trestní stíhání bude muset být pro nepříčetnost v době činu zastaveno, uvedl Lev Novák.

Podle znalců je navíc jeho pobyt na svobodě kvůli jeho nemoci pro společnost nebezpečný, a současně proto navrhli i ústavní psychiatrické léčení. Muž se mezitím nechal dobrovolně hospitalizovat v psychiatrické léčebně ve Šternberku.

Pachatel na auta útočil 29. ledna ze čtyř míst v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Na mosty si dovezl polena, z nichž nejtěžší vážila až 20 kilogramů.

Shazoval je na jedoucí auta z mostů, kromě dálnice v okolí Hranic a Bělotína také na silnici I/48 u Starojické Lhoty na Novojičínsku. Poškozeno bylo 28 aut, jeden člověk byl zraněn. Policisté již dříve odhadli, že škoda přesáhne milion korun.

zauber ( 7. května 2015 17:46 )

Ano, je z bohaté rodiny, což v Česku znamená, že je evidentně nevinný.

modro ( 7. května 2015 14:09 )

Ale na řidičák je dostatečně zdravý. Jak mohl dostat řidičák s tak vážnou chorobou?

dfghjk ( 7. května 2015 12:26 )

nevím nevím, Prostřeno sleduji pravidelně a ti šmejdi co tam pokaždé šmejdí, mi moc zazobaný nepřipadaj

dfghjk ( 7. května 2015 12:23 )

Pro ty z nás, které tato zpráva nas rala, mám informaci, která je nas ere ještě víc (opičím se po tv prima). Ti všichni s roztřískaným předním sklem dokonce na něm nevysoudí ani náhradu škody, neboť nepříčetný není zodpovědný ani trestně, ani za škodu, kterou způsobí. Útěchou jim tedy může být akorát vědomí, že mohli dopadnout ještě hůř, např. se mohli nabourat a přijít o auto popř. o zdraví či o život .

bandour ( 7. května 2015 12:22 )

no asi dost, prý je to dost zazobaná rodinka, ale prý samý kretén.

Zobrazit celou diskusi