Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šílenec chtěl na D1 polena házet dál, ale došla mu nafta! Na útěku si zlomil kotník

Autor: Pavel Ryšlink, zrk - 
3. února 2015
17:43

Nebezpečný šílenec dopaden! Vrhač špalků už žádné poleno z mostu nehodí. Policisté jej dopadli přímo v nemocnici. Muž má na kontě 19 zasažených kamionů a 9 osobních aut. Je zázrak, že nikoho nezabil.

„Za třicet let služby jsem neviděl takový masakr,“ zhodnotil čtvrteční situaci na D1 šéf moravskoslezských policistů Tomáš Kužel a dodal: „Bylo to velké štěstí, nebo spíše zázrak, že nedošlo k žádné tragédii, jen k lehčím zraněním.“

Šílenec zaútočil během hodiny ze čtyř mostů. V útocích hodlal pokračovat, ovšem při přesunu od posledního mostu mu došla nafta. Když pak viděl, že se kolem mostů sjíždějí policisté, vzal nohy na ramena. Při útěku přes pole a lesy si však zlomil kotník.

„Okamžitě po útocích jsme začali všechny mosty střežit. Současně se rozběhlo pátrání po vozidle a byly vyslechnuty desítky osob,“ prozradil olomoucký policejní ředitel Libor Krejčiřík a dodal: „V pátek ráno jsme našli auto naložené poleny. Odpoledne nám pak volali z nemocnice, že mají podezřelého pacienta a podezřelou zlomeninou kotníku. Ukázalo se, že je to náš muž.“

 K osobě útočníka sdělili policisté pouze to, že jde o dosud netrestaného muže. „Momentálně je v nemocnici v péči lékařů a ještě nebyl vyslechnut. K jeho pohnutkám proto nemůžeme nic uvést,“ konstatoval Krejčiřík. Kolega Kužel k tomu doplnil: „Šlo ale o typické amokové jednání.“

Kriminalisté muže obvinili z obecného ohrožení, za což mu hrozí trest od tří do osmi let vězení. „Není však vyloučeno, že skutek bude překvalifikován na pokus mnohonásobné vraždy, kde by mu hrozilo až doživotí,“ shodli se policejní šéfové Krejčiřík a Kužel.

Podobná událost, byť v menším rozsahu, zato s tragickými následky, se udála v roce 2008 v Německu. Tam shodil z dálničního mostu narkoman (31) dřevěný špalek na přijíždějící vozidlo. V něm před očima manžela a dvou malých dětí zabil ženu na sedadle spolujezdce. Za vraždu a tři pokusy o zabití byl odsouzen na doživotí.

Vyšetřování případu bude podle policie velmi složité. Poškození řidiči totiž pocházejí z pěti států. 15 Poláků, 1 Rus, 1 Estonec, 1 Slovák a 10 Čechů. Škoda podle prvotních odhadů přesáhne milion korun.

Policisté nejprve podle svědků pátrali po vozu typu pick-up s přívěsným vozíkem. Nakonec se ukázalo, že šílený vrhač špalků jezdil malým nákladním vozem Nissan Navara. Podle policie nebyl jeho vlastníkem, ale měl ho půjčený.

tgbb. ( 4. února 2015 08:58 )

...volali z nemocnice, že mají podezřelého pacienta a podezřelou zlomeninou kotníku... Jaký je rozdíl mezi podezřele zlomeným kotníkem a nepodezřele zlomeným kotníkem?

peste ( 4. února 2015 08:44 )

V Itálii tímto způsobem před deseti lety zabili mladou ženu za volantem. Neházeli dřevo, ale přímo kameny na auta na dálnici. Bavili se tak nezletilí kluci.

illis ( 3. února 2015 21:24 )

To je dobře, že toho magora chytili, teď hlavně pořádně potrestat, parchant jeden . Každé zlo má být po zásluze odměněno . Ten zlomený kotník je první dobrá zpráva.

stokl.roman.. ( 3. února 2015 20:24 )

Poleno sem, poleno tam. Na diskusi je polen jak v celým lese

tarcisio ( 3. února 2015 20:12 )

 Zde slo zcela jasne o pokus o hromadnou vrazdu... Pokud ten pachatel neni imbecil s nejnizsim IQ, musel si uvedomit, ze muze hazenim polen na jedouci auta a to jeste z mostu, zapricinit retezovou dopravni nehodu, nebo polenem zabit ridice automobilu, na ktery tezky objekt padal. Tento zlocinec musi za svuj cin pykat a sedet nejmene 20 let! Ziji velmi dlouho ve Velke Britanii, kde by byl odsouzen k dozivoti...

Zobrazit celou diskusi