Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

K břehům Itálie a Řecka míří další přistěhovalci: Dorazilo jich už téměř 1200

Autor: ČTK - 
22. dubna 2015
19:40

K břehům jižní Itálie a Řecka navzdory několika tragickým lodním haváriím z předchozích dní po moři dál proudí nelegální přistěhovalci. Jen dnes se jich na různých místech v Itálii vylodila více než tisícovka, v Řecku pak dalších 160. Plavidlo italského námořnictva přivezlo do sicilského přístavu Augusta 446 uprchlíků, kteří byli zachráněni v úterý. Dalších 540 běženců převážně ze Somálska a Eritreje dnes dorazilo do kalábrijského Salerna a 114 lidí se vylodilo na ostrově Lampedusa, uvedla agentura ANSA. 

Směrem k Itálii nyní míří i 112 běženců, které dnes v Sicilském průlivu asi 60 kilometrů od libyjského pobřeží zachránilo plavidlo italské finanční policie (GdF). 

Do Řecka směřují migranti na podstatně menších lodích. Dnes jich řecké úřady v Egejském moři zachytily na 160, byli na palubě pěti různých plavidel. 

O víkendu se ve Středozemním moři během plavby z Libye do Itálie potopila loď s více než 800 uprchlíky, havárii podle všeho přežilo jen 27 lidí. Pokud se bilance obětí potvrdí, půjde v rámci Středomoří o nejtragičtější havárii tohoto druhu v historii. 

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zahynulo od počátku roku ve Středozemním moři třicetkrát více migrantů než ve stejném období loňského roku – celkem více než 1750. Počet uprchlíků je přitom zhruba stejný jako loni, do Itálie jich letos zatím dorazilo přes 21 000. 

abvydavatelstvi ( 24. dubna 2015 12:06 )

Sibyla měla v mnoha věcech naprostou pravdu .... Že Evropu zaplavi žlutá rasa... budou velké nepokoje a přírodní katastrofy... Tak pokud se politici nevzpamatuji a nepomuzou analfabetum v jejich rodných zemích... má se za několik málo let Evropa na co těšit... v ČR už Arabi skupuji pozemky a nemovitosti...!!! V Německu nedávno upchlici zdemolovali město... jsou čím dál víc drzejsi a náročnější... brzy bude bila rasa v menšině a budeme sloužit černochům a muslimům... Těšite se na takovou budoucnost..???

zelena.karkulka ( 22. dubna 2015 23:49 )

Prý je problém v tom,že jejich mentalita jim nedovoluje vrátit se domů a říct-sorry,nesehnal jsem práci,vracím se..prý by to brala ta rodina a komunita jako totální selhání,takže oni radši zhebnou pod mostem Evropě,než by se vrátili a domů píšou nadšený zprávy,jak se mají skvěle i když hebou hladem. Divný no...myslím,že je lepší žít ve své komunitě důstojněsmálem,než prodávat v Paříži drogy nebo na ulici v Římě falešné kabelky a každou chvíli utíkat před policií. V drtivé většině jde o ekonomické uprchlíky,kteří neumí jazyky a nemají vzdělání...tak co tady chtějí dělat??

datelobecny ( 22. dubna 2015 21:26 )

Mně vadí 9,6% nezaměstnaných a to jen v EU, a v zimě je ti číslo vyšší, a co takoví Ukrajinci? Kdo těm pomůže?! Afričani jak získají povolení k pobytu tak natvrdo říkají, že se nenarodili proto, aby pracovali, čest ale vyjímkám. A ti co makají, tak na vlastní oči vidím, že tak napolovinu. Co tak, kdyby jsme jim nechali Evropu, a my se odstěhovali do Jižní Afriky. Byli by spokojení? Já říkám že ne, že ten problém je v nich.

ladybug ( 22. dubna 2015 21:14 )

To jsou mladí chlapi, které rodina posílá do Europy. Doufají, že jejich syn dostane práci a bude domů posílat peníze. Tohle se už děje po staletí a teď najednou to lidem vadí? Asi proto, že svět je přelidněný a těch přistěhovalců je až příliš.

datelobecny ( 22. dubna 2015 21:12 )

Zítra zrůdy z EP jednají v Bruselu o tom, jak řešit přistěhovaleckou otázku. Chtějí je totiž narvat i do Časka. Za ČR tam bude vyjednávat Sobotka.

Zobrazit celou diskusi