Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel hudební skladatel František Emmert, jeden z nejlepších své generace

Hudební skladatel František Emmert (vlevo)
Hudební skladatel František Emmert (vlevo)  (Autor: Mezinárodní hudební festival Brno)
Autor: ČTK - 
18. dubna 2015
10:24

Po krátké nemoci zemřel v pátek hudební skladatel František Gregor Emmert, bylo mu 74 let. Je autorem rozsáhlého díla, složil 26 symfonií, psal také scénickou hudbu. Jeho komorní a vokální tvorba v posledních dekádách vycházela z katolické víry a mystiky. Skladatelovo úmrtí potvrdil ČTK jeho syn, spisovatel František Emmert.

Skladatel se narodil v roce 1940 v Dvojhradí v Krušných horách, většinu tvůrčího života ale spojil s Brnem, kam přišel na začátku 60. let studovat skladbu. Sám se později stal dlouholetým pedagogem kompozice na Janáčkově akademii múzických umění. V roce 2006 jej prezident jmenoval profesorem.

K Emmertovým úspěchům řadí Český hudební slovník uvedení Vánočního oratoria v Drážďanech v roce 1971. Státní filharmonie Brno premiérovala například v roce 1975 vokální symfonii Sluneční země a v roce 1981 Sedmou symfonii. Jeho Motetto Salmo 22 poprvé zaznělo v roce 2002 ve Výmaru.

V 70. a 80. letech se uplatňoval také jako autor scénické hudby pro Divadlo na provázku, brněnskou Mahenovu činohru a další soubory, například zlínský a uherskohradišťský. Server Brno - město hudby dnes Emmerta označil za jednoho z nejlepších, ale zároveň nejméně doceněných skladatelů své generace.

kadlicek ( 18. dubna 2015 11:58 )

Vo hentem Emerítovi som tedá nikdáj neslyšál a to sa v tej muzike od Evy a Vašká, cez teho Zmožká až po modernú predstavujúcú Ewú Farnú letá pohybujem...

Zobrazit celou diskusi