Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Učitelka ve školce v Izraeli se zbláznila: Dětem připnula židovskou hvězdu!

Učitelka ve školce připnula na oblečení dětem židovskou hvězdu.
Učitelka ve školce připnula na oblečení dětem židovskou hvězdu.  (Autor: Internet)
Autor: ČTK - 
17. dubna 2015
14:04

Vlnu rozhořčení vyvolal v Izraeli způsob, jakým učitelka jedné z místních mateřských školek uctila památku obětí holokaustu. Tříletým dětem, které měla na starosti, ve čtvrtek připnula na šatičky žluté Davidovy hvězdy s německým nápisem Jude (Žid). Informoval o tom dnes izraelský list Haarec. Ve čtvrtek si lidé po celém Izraeli připomínali nacistickou genocidu Židů za druhé světové války. 

Na učitelku ze školky ve městě Rišon Lecion si prý stěžovala řada rodičů, kterým se děti domů vrátily s podobnou hvězdou, jakou museli v Evropě nosit lidé uznaní norimberskými zákony z roku 1935 za Židy. Podle izraelských úřadů už byla žena postavena mimo službu a brzy s ní bude zahájeno disciplinární řízení. 

„Nevzpomínám si, kdy mi ve školce řekli o dni vzpomínky na holokaust, všichni ho známe a uctíváme, ale tady tu informaci dětem poskytli odpuzujícím a nepřijatelným způsobem,“ uvedla jedna z matek dětí z dotyčné školky. Symbol Davidovy hvězdy podle ní v sobě nese tíhu „příliš velkou pro malé děti“. 

Poprvé se žlutá Davidova hvězda s nápisem Jude objevila v září 1939 v obsazeném Polsku, od roku 1941 ji museli nosit i Židé v Německu, protektorátu Čechy a Morava i ve většině ostatních zemí okupovaných nacistickým Německem. 

Ačkoliv je připomínka holokaustu jednou ze základních součástí školních osnov v Izraeli, čas od času se rozhoří zuřivá debata o tom, v jakém věku děti hrůzám masového vyvraždění šesti milionů Židů za druhé světové války vystavit. 

Holokaust si lidé v Izraeli připomněli ve čtvrtek, stejně jako každý rok, řadou akcí, proslovů a také dvěma minutami ticha. 

orlik2016 ( 7. března 2017 18:06 )

jak to vypada maji nejaky ctenari komplex jako 1912, je to zavist? vypada ze ano ale kdy jsme nebyli zavistivi kdyz si soused kupil nove auto nebo jel nejam do ciziny. Myslim ze ted prisel cas pozvat muslemske pratele a aby nam islam vladl, zaridit schariaa mohli nam pomoc rozkradat ten zbytek co zbyl. jste chudak 1912 ale i takove obcany mame v republice

ruudazvostravy ( 17. dubna 2015 18:32 )

 Týdle Jůde,to je holt zhouba lictva.Jeden Žit,tvoja smrť,stojý napsáno na zdi f jednom koncentracyjónslágru na vječný časi.

olkl ( 17. dubna 2015 14:58 )

Jooo...Učitelky jsou občas na palici...I tady v ČR!!!

Zobrazit celou diskusi