Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Není jako Zeman. Rakouský prezident odmítl pozvání na oslavy konce války v Moskvě

Autor: ČTK - 
9. dubna 2015
21:21

Rakouský prezident Heinz Fischer se dlouho rozmýšlel, zda má přijmout pozvání do Ruska na oslavy konce druhé světové války. Nyní má jasno, do Moskvy nepojede! Z hlav států Evropské unie zatím účast potvrdil jen český prezident Miloš Zeman.

Rakouského prezidenta v Moskvě při oslavách konce války zastoupí údajně velvyslanec Emil Brix. Svému protějšku Vladimiru Putinovi prý Fischer poslal dopis, v němž uctil „miliony obětí Sovětského svazu během druhé světové války“.

Kvůli napjatým vztahům s Ruskem v důsledku ukrajinské krize odmítli účast na oslavách k 70. výročí konce druhé světové války v ruské metropoli mimo jiné americký prezident Barack Obama, francouzský prezident François Hollande, polský prezident Bronislaw Komorowski či slovenská hlava státu Andrej Kiska. Německá kancléřka Angela Merkelová dorazí do Moskvy až 10. května, aby položila věnec k pomníku neznámého vojína.

Kromě českého prezidenta Zemana potvrdil z evropských hlav států svou účast jen srbský prezident Tomislav Nikolić. Dorazit by měl i řecký premiér Alexis Tsipras a zástupce Kypru. Potkat se budou moci s nejvyššími představiteli Číny či KLDR.

U příležitosti oslav 60. výročí konce války v roce 2005 dorazila ještě do Moskvy řada státníků včetně amerického prezidenta George Bushe či německého kancléře Gerharda Schrödera.

panda82 ( 14. dubna 2015 09:06 )

To snad ani není možné aby tohle vyplodil zdravý český mozek, že by škola kavárny za doláče?

panda82 ( 14. dubna 2015 09:04 )

Nezná úctu k padlým za války, klání se UKrajině, jak dopadne Ukrajina až nebude černoušek, fffffšichni se na ni vyprd**** a jim zůstane jen bída, Porošenko to ale nebude co ji bude sdílet s něma

tgbb. ( 12. dubna 2015 17:59 )

Zeman je neštěstím pro tuto zem. A navíc leze do řiti Putinovi, který se snaží rozpoutat novou světovou válku.

zauber ( 10. dubna 2015 18:01 )

Rakušáci byli ještě většími fašisty než Němci. Ostatně i ten Hitler byl Rakušák a nikoliv Němec. Co by Rakušák v Moskvě vlastně mohl slavit?

tgbg ( 10. dubna 2015 17:08 )

Hradní vlezdoruszadku oslavu neodmítl, protože se v Rusku ožere zadarmo. Že je ruský zaprodanec a zrádce Česka mu nevadí. Hlavně ho láká chlast. Lubrikantem se již natřel. Putler čeká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa