Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proti Putinovým motorkářům se chystají protesty: Jejich průjezd je provokace, tvrdí polská premiérka

Autor: ČTK - 
15. dubna 2015
18:39

Ruský klub motorkářů Noční vlci chystá slavnostní průjezd přes několik evropských zemí do Berlína. Projedou i Českem. Z Polska se nyní ozývá, že na rozdíl od amerického konvoje rozhodně nebudou vítáni. Tamní premiérka Ewa Kopacz dokonce jejich jízdu ve středu označila za provokaci.

Polská předsedkyně vlády o ruské provokaci promluvila v rozhovoru poskytnutém rádiu TOK FM. Rozhodnutí, zda polské úřady průjezd motorkářské kolony přes své území povolí, ještě nepadlo. Podle Kopacz ho učiní pohraničníci přímo na místě.

Proti průjezdu Putinových motorkářů vznikla však i petice v Česku, která žádá politiky o to, aby nepovolili motorkářům vstup na území ČR. „Gang měl v minulosti potíže se zákonem (v minulosti mu byl odepřen například vstup do Finska). Považujeme jej za militantní a nebezpečný; navíc jeho členové dorazí ve velkém počtu několika set členů. Obáváme se tedy oprávněně možných problémů a střetů,“ uvádí se v petici. „Gang je pod přímou ochranou Vladimira Putina a úzce s ním spolupracuje na politických a ideologických aspektech autoritářského režimu, jehož je Vladimir Vladimirovič Putin nebezpečným představitelem. Takové aktivity na území ČR považujeme za nežádoucí,“ zní další z řady důvodů.

Obavy o bezpečnost se nyní objevují i v Polsku. Pokud Noční vlci nějakým způsobem ohrozí bezpečnost země nebo budou Polsko urážet, podniknou proti nim polské úřady příslušné kroky, uvedla premiérka.

Šéf motorkářského klubu Alexandr Zaldostanov podle Kopacz zatím nepožádal v žádné ze zemí schengenského prostoru o vízum, které je nutné pro vstup do Polska. O vízech dalších členů klubu prý informace nemá.

Cesta, která má být oslavou vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem ve druhé světové válce, by měla z Ruska směřovat do Minsku, Vratislavi, Brna, Bratislavy, Vídně, Mnichova, Prahy a přes německé město Torgau do berlínské čtvrti Karlshorst. Z Moskvy chtějí motorkáři vyjet 25. dubna a do Berlína plánují dorazit 9. května.

Podle agentury AFP se chce přinejmenším část motorkářů zastavit i v někdejším nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi. „Skupina ruských motorkářů si rezervovala třicet míst a průvodce na 29. dubna,“ potvrdil mluvčí muzea v Osvětimi Bartosz Bartyzel. Zastavit se prý ale chtějí i na dalších památných místech války.

Ruský motorkářský klub, jehož stoupencem je prezident Vladimir Putin, má asi 5000 členů a řídí se přísným řádem. Po loňském převratu na Ukrajině Noční vlci aktivně pomáhali ruské okupaci Krymu a jejich vůdci se ocitli na sankčním seznamu USA. Evropská unie na vůdce klubu sankce neuvalila.

Podle ruských liberálních médií jde o gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Předloni byli členové klubu zapleteni do přestřelky se znepřáteleným motorkářským gangem Tři cesty, která se neobešla bez obětí na životech.

V Polsku se proti ohlášené jízdě zvedla vlna odporu a příslušnou petici podepsaly údajně už tisíce lidí. „Polská akce vyvolá naši reakci,“ reagoval šéf motorkářů Zaldostanov. Pokud se někdo pokusí průjezd Polskem zastavit, bude se podle něj jednat pravděpodobně o „potomky policistů, kteří kolaborovali s Němci, a dozorců v ghettech“. Jízdy se zúčastní jen stovka členů Nočních vlků v malých skupinkách, tvrdí Zaldostanov.

istyl ( 16. dubna 2015 08:34 )

par sikovnych hřebíků...a verim, ze by si museli vzit s sebou i cisternu, protože budou mit problém i s dotankovanim...zrovna me vypli proud...

simeonsimeonovic ( 16. dubna 2015 08:31 )

Nevím, zda jsou oni ruští fašisti, ale vy jste zamindrákovaný, český idi....t.

simeonsimeonovic ( 16. dubna 2015 08:29 )

Jo, ale taky je velká skupina českých příznivců, kteří je chtějí uvítat, a to na facebooku pod názvem: Vítáme motorkářský klub Noční vlci v ČR Zapoměli jste ji uvést a tato skupina má dalko větší počet příznivců, než celá petice a stránky, které jsou proti průjezdu. Takže informujte objektivně. A kdo chcete vyhnout mediální demagogii, stańte se příznivcem právě výše uvedené komunity.

zadejteheslo ( 15. dubna 2015 22:51 )

tobě pravopis

zadejteheslo ( 15. dubna 2015 22:51 )

software

Zobrazit celou diskusi