Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Letadlo dostalo při přistávání v Hirošimě smyk na ranveji: Desítky zraněných na palubě

Autor: shp, ČTK - 
15. dubna 2015
07:29

Začalo to jako normální přistání, ale během okamžiku se vše změnilo v horor! Airbus A320 totiž dostal při přistávání v japonské Hirošimě »smyk« a vyjel z přistávací dráhy. V tu chvíli se na palubě stroje neozývalo nic jiného než jen křik, ve vzduchu se vznášelo zoufalství i vůle žít. Dramatické dosednutí letadla na zem se neobešlo bez zranění.

Více než dvě desítky cestujících utrpěly zranění poté, co letoun Airbus A320 jihokorejských aerolinek Asiana Airlines při přistávání na letišti u města Hirošima na západě Japonska vyjel z přistávací dráhy. Z 81 lidí na palubě se 27 zranilo – 25 cestujících a dva členové posádky,“ uvedly úřady. Podle záchranářů ale nikdo nebyl vážněji zraněn.

Podle letiště vše probíhalo normálně až do okamžiku, kdy se přistávající letoun prudce stočil doleva. Příčina nehody není zatím jasná, mají ji určit vyšetřovatelé. Ty japonské mají během dne posílit jihokorejští kolegové.

V médiích se už objevily spekulace, že jedno z kol podvozku mohlo zavadit o anténu, než se stroj dostal do smyku. K incidentu také mohl přispět déšť a mlha, i když nevál prudký vítr. Podle cestujících prý na palubě zavládla panika. „Objevil se dým a vypadly kyslíkové masky. Letuška byla rozrušená. Myslela jsem, že zemřeme,“ řekla jedna z cestujících novinářům.

Stroj, který vzlétl z letiště Inčchon u Soulu, opustilo v Hirošimě 73 cestujících a osm členů posádky nouzovými východy. Asiana Airlines připustila v prohlášení 18 zraněných: 14 Japonců, dva Korejce a dva Číňany. Kvůli nehodě muselo být letiště uzavřeno a všechny lety byly zrušeny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi