Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Video velké krádeže klenotů: Zloději pracovali nikým nerušeni po dvě noci!

Autor: ČTK - 
12. dubna 2015
19:23

Zloději, kteří minulý víkend ukradli v londýnské úschovně klenotů Hatton Garden šperky za desítky milionů liber, na místě nikým nerušeni strávili dvě noci. Na sobě měli reflexní vesty a helmy a postupně v pytlích odnášeli obsah desítek trezorových skříněk úschovny v honosné čtvrti britské metropole.

Většinu skříněk používali místní početní klenotníci a další profesionálové v obchodu s diamanty a dalšími vzácnými kameny a kovy. Zloději se k nim dostali pomocí těžké techniky, kterou prorazili stěnu z výtahové šachty do trezorového sálu. Pokusili se přitom vypojit bezpečnostní kamery, ale podle zveřejněného záznamu se to očividně nepodařilo beze zbytku.

Londýnská policie dnes oznámila, že měla kamerový záznam k dispozici ještě předtím, než ho zveřejnil britský deník. Údajně to ale nebyli policisté, kdo ho novinářům předal.

Policisté potvrdili, že zaznamenali spuštění alarmu v úschovně již v pátek 3. dubna těsně po půlnoci. Nikdo ale nebyl na místo poslán, aby to prověřil. Že došlo ke krádeži se zjistilo, až když se úschovna znovu otevřela po Velikonocích tento týden v úterý.

Deník The Daily Mirror, který 17minutové video zveřejnil, uvedl, že zloději z místa činu ujeli v bílé dodávce. Automobil prý odjížděl kolem sedmé hodiny ráno na velikonoční neděli. List rovněž citoval nejmenovaný zdroj, podle něhož šlo o gang, který „vše naplánoval do nejmenšího detailu“.

Zobrazit celou diskusi