Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pražský půlmaraton hvězd: V čele běžel Šebrle i Nedvěd

Autor: ČTK - 
28. března 2015
17:33

Pražský půlmaraton vyhrál keňský běžec Daniel Kinyua Wanjiru v čase 59:51 minuty. Největší favorit závodu Leonard Komon byl třetí o šest sekund zpět. Na druhé místo se před něj v závěru těsně prodral další Keňan Wilfred Kipkosgei Murgor. Mezi ženami byla nejrychlejší Etiopanka Workneš Degefaová za 1:07:14. Nejlepšími Čechy v cíli byli Jiří Homoláč a Anežka Drahotová. 

Do závodu vyběhlo na náměstí Jana Palacha 12.500 běžců z 81 zemí. Jako člen štafety se na startu objevil například i bývalý fotbalista Pavel Nedvěd. V přední linii běžel i atletický vícebojař Roman Šebrle, biatlonistka Gabriela Soukalová s přítelem badmintonistou Petrem Koukalem, bývalý fotbalista Vratislav Lokvenc a fotbalista Jablonce Tomáš Hübschman. Na závodě se objevil i zpěvák Petr Janda, ten však pouze jako host.

Homoláč obsadil 20. místo časem 1:06:45. "Běželo se mi dobře do šestnáctého kilometru, ale pak začal foukat silný protivítr a možná mi také trochu začaly docházet síly," uvedl. "Jsem spokojený. Jsem první český běžec, ale čas nebyl takový, jak jsem si představoval."

Sportovní univerzálka Drahotová, která se věnuje hlavně chůzi, ale také cyklistice, potvrdila roli favoritky. Před závodem však myslela na lepší výkon než 1:15:15. "Trochu se na tom podepsal vítr a také únava z tréninku. Navíc jsem měla mezi dvanáctým a patnáctým kilometrem krizi, závěr už byl opravdu hrozný," řekla Drahotová České televizi.

Čelní skupina devatenácti vytrvalců se všemi adepty na přední umístění rozběhla závod ve svižném tempu, podle mezičasů na čas hluboko pod 59 minut. "Byl to hodně těžký závod. Na patnáctém kilometru nás ještě bylo hodně, tak jsem zrychloval a povedlo se mi ostatní setřást," řekl vítěz, jenž obdržel prémii 4000 eur (110.000 korun). 

popocatepetl ( 29. března 2015 07:18 )

 Městskémaratony a půlmaratony se organizují všude, nadávat na toje zbytečné. Termín se ví asi rok dopředu, navíc je to v době nízkého provozu a tyhle uzavírky nebyly tak hrozné. Dá se tomu přizpůsobit, i při cestě ze Smíchova do Kobylis, kdy se vás uzavírky týkají skoro po celé délce. (Absolvoval jsem to, díky plánování trasy bylo zpoždění sotva 5 minut proti normálu.) Sportovní přenosy z pěkných míst jsou v poslední době největší trháky v turistickém marketingu (Tour de France a jiné silniční závody, maratóny , chodecké závody, dálkové běhy na lyžích), dlouhé záběry na krásná města a přírodu, za které vám cizí televize ještě zaplatí, ne naopak. Takže je moc dobře, že Praha má městský půlaratón v jedné z nejvyšších světových tříd.

Zobrazit celou diskusi