Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hanka a Tonča doma: Cesta od teroristů až do nemonice

Autor: dce, ČTK - 
28. března 2015
16:28

Hanka a Tonča, které strávily dva roky u teroristů, jsou už doma. Jejich cesta ale byla strastiplná. Od teroristů jely přes Turecko až domů. V Česku ale musely do nemocnice!

Když putovaly Hanka s Tončou na svobodu, samy vůbec netušily, že jsou volné. "Ze začátku jsme ani nevěděly, že jdeme domů. A když jsme dorazily sem (do centra IHH, pozn. red.), cítila jsem se... ani nevím, jak to popsat... bylo to takové... jako kdybyste uviděli úplně nový svět a nový život, a doufáte, že konečně budete moci začít žít jinak," uvedla Hanka v rozhovoru před odletem do Česka.

Ve východním Turecku se dívky setkaly se členy neziskové organizace IHH, která jim zachránila život. Jak se ale dostaly až tam, není známo. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek naznačil, že poslední místo, kde dívky drželi, bylo na turecko-irácké hranici. 

Zaorálek také uvedl, že byly ženy na svobodě v sobotu dopoledne spíš hodiny než dny. Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová řekla, že česká diplomacie zná cestu a způsob, jakým se unesené Češky dostaly domů, nechce ho ale zatím komentovat.

Hanka s Tončou z Turecka ještě v pátek v noci putovaly do Čech. V sobotu se setkaly se svými rodinami a podle všeho byly převezeny rovnou do nemocnice! Zde budou vyšetřeny kvůli infekčním chorobám i dalším fyzickým problémům. Nemocnice jim samozřejmě poskytne i pomoc psychologa.

Video Dva roky v zajetí! Co řekly unesené Češky a co jim vzkazují jejich známí!? - David Vaníček, Zbyněk Schnapka, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 29. března 2015 16:02 )

Pokud vím, tak je neunesli žádní teroristé, ale loupežníci. Což je v tomto případě velký rozdíl. A to jim také asi zachránilo život..

Zobrazit celou diskusi