Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hanča a Tonča jsou volné: Co ostatní unesení Češi?

Autor: ČTK - 
29. března 2015
23:36

Únosů v poslední době rapidně přibývá. A to platí i pro české turisty v zahraničí – nebezpečí hrozí více než kdy jindy, především v muslimských zemích a zejména v Libyi, Sýrii a Iráku. Dvě Češky Hanča a Tonča byly v pátek propuštěny po dvouletém zajetí – a co ostatní Češi unesení za posledních dvacet let?

Lubomír Hladík byl unesen v Peru v roce 1996 Lubomír Hladík byl unesen v Peru v roce 1996 | ČTK

  • 17. prosince 1996 – Český chargé d'affaires v Peru Lubomír Hladík byl mezi více než 600 lidmi zajatými na večírku v rezidenci japonské ambasády v Limě. Ozbrojenci z Revolučního hnutí Túpaka Amarua (MRTA), kteří požadovali propuštění vězněných členů hnutí, rukojmí postupně propouštěli, včetně Hladíka. Peruánské bezpečnostní síly osvobodily 72 zbylých rukojmí 22. dubna 1997. 

Jaroslav Kulíšek: V Gruzii ho téměř zastřelili Jaroslav Kulíšek: V Gruzii ho téměř zastřelili | archiv Blesku

 

  • 19. února 1998 – Podplukovníka Jaroslava Kulíška s dalšími třemi pracovníky pozorovatelské mise OSN v Gruzii (UNOMIG) unesli ozbrojení útočníci v západogruzínské vesnici Džichaškari. Zatímco dva Uruguayce a Švéda odpůrci prezidenta Eduarda Ševarnadzeho propustili, Kulíškovi se 25. února podařilo utéci. 
  • 29. září 1999 – Dva pracovníky nadace Člověk v tísni Milana Machalíčka a Michala Plavce zadržoval dav ze srbské enklávy Štrpce v jihosrbské provincii Kosovo. Vojákům sil KFOR se podařilo humanitární pracovníky po několika hodinách vysvobodit. 
  • 13. října 1999 – Na východě gruzínské Abcházie, v Kodorském údolí, byla unesena skupina šesti pozorovatelů OSN (UNOMIG), pocházejících z ČR, Švédska, Švýcarska, Řecka, Německa a Uruguaye. Únosci požadovali výkupné 250 000 dolarů. Den nato únosci propustili čtyři rukojmí, včetně českého pozorovatele, zbytek propustili další den. 

Reportér České televize Michal Kubal a kameraman Petr Klíma se po bezmála čtyřiceti dnech vrátili z Iráku Reportér České televize Michal Kubal a kameraman Petr Klíma se po bezmála čtyřiceti dnech vrátili z Iráku | archiv Blesku

 

  • 11. dubna 2004 – V Iráku byli cestou do jordánského Ammánu uneseni tři čeští novináři – Michal Kubal a Petr Klíma z České televize a Vít Pohanka z Českého rozhlasu. Po pěti dnech byli po vyjednávání s únosci propuštěni. 

Na Haiti byl unesen český misionář Roman Musil. Na ostrově působil již několik let Na Haiti byl unesen český misionář Roman Musil. Na ostrově působil již několik let | ČTK

 

  • 7. prosince 2005 – Na Haiti byl unesen český misionář Roman Musil. Na ostrově působil několik let. S únosci, kteří údajně požadovali výkupné 50 000 dolarů, vyjednávali představitelé katolické církve. Musil byl propuštěn 10. prosince 2005, ČR údajně nic neplatila. 
  • 11. března 2010 – Byly propuštěny dvě unesené humanitární pracovnice na Haiti. Česká pracovnice organizace Lékaři bez hranic (MSF) a její belgická kolegyně strávily téměř týden v zajetí neznámých únosců. Ženy, které v zemi pomáhaly po ničivém zemětřesení, přepadli únosci na předměstí Port-au-Prince. 

Jemenská policie zmařila pokus o únos čtyř českých turistů. Zasáhla proti třem únoscům střelbou ve chvíli, kdy se pokusili své oběti odvézt autem do hor Jemenská policie zmařila pokus o únos čtyř českých turistů. Zasáhla proti třem únoscům střelbou ve chvíli, kdy se pokusili své oběti odvézt autem do hor | archiv Blesku

 

  • 18. ledna 2011 – Jemenská policie zmařila pokus o únos čtyř českých turistů. Zasáhla proti třem únoscům střelbou ve chvíli, kdy se pokusili své oběti odvézt autem do hor. 
  • 22. března 2012 – Česká průvodkyně strávila v noci na 22. března na egyptském Sinajském poloostrově dvě hodiny v zajetí beduínů. Skupina maskovaných mužů ji unesla, když přepadla autobus s českými turisty, které žena doprovázela. Podle českého ministerstva zahraničí ženu osvobodily egyptské bezpečnostní síly ve spolupráci s místními beduínskými kmeny z jihu Sinaje. 
  • 13. března 2013 – Dvě Češky (Antonie Chrástecká a Hana Humpálová) byly uneseny neznámými ozbrojenci v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán, kam přijely z Íránu jako turistky a chtěly pokračovat do Indie. K jejich propuštění po dvou letech přispěla turecká nevládní organizace IHH; do ČR se vrátily dnes. 

Unesený Čech v Libyi Pavel Hrůza (50) Unesený Čech v Libyi Pavel Hrůza (50) | Foto: Interpol

 

  • 6. března 2015 – Po útoku islámských radikálů na ropné pole al-Ghaní v Libyi bylo uneseno devět osob pracujících pro rakouskou firmu VAOS – Rakušan, čtyři Filipínci, dva Bangladéšané, Ghaňan a jeden český občan. Dva Bangladéšané se ze zajetí dostali 24. března. Osud ostatních, včetně Čecha, je stále nejasný. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi