Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kolega vražedkyně Hepnarové: Vybrala si takové auto, aby zabila co nejvíc lidí!

Autor: Jan Doležal, Pavel Schuster - 
20. března 2015
18:37

Chtěla, aby její pomsta společnosti měla co největší »efekt«. Olga Hepnarová (†23) si před masakrem v roce 1973 vypůjčila nákladní auto Praga RND. „Proč? Zaručovalo jí co nejvíc mrtvých,“ tvrdí její bývalý kolega Vladimír Etlík (71).

Muž, který zažil Olgu Hepnarovou jako řidičku tehdejšího Dopravního podniku spojů, reportérům Blesku názorně ukázal, proč najela do lidí právě Pragou RND. „To auto má přední nápravu nízko nad zemí. Ani ne třicet centimetrů – to je hotový zabiják, který zmasakruje všechno, co mu stojí v cestě.“

Vladimír Etlík je přesvědčen, že kdyby náprava vozu a kabina byly výš, číslo počtu obětí by nebylo tak děsivé. „Když od nás Hepnarová asi po roce odešla, šla jezdit k pražským komunikacím s kropicím vozem, který byl ale podstatně vyšší. Určitě si spočítala, že ten by pro zmasakrování lidí nebyl nejvhodnější,“ dodal Vladimír Etlík.

Když Olga Hepnarová nastoupila jako řidička k pražským pošťákům, musela absolvovat zkušební jízdu. „Vyjela z podniku v Olšanské ulici, ujela pár metrů, ale zničehonic vjela na chodník a autem do zdi. Po čase mi došlo, že si zřejmě nanečisto zkoušela, jak by se dal ten její plán provést,“ míní její bývalý kolega. Hepnarovou prý přesto přijali, ale do kanceláře, aby mohla zaplatit vzniklou škodu.

Používala ho i armáda

Praga RND (Rychlý Nákladní Diesel) byl střední nákladní automobil vyráběný od roku 1934 automobilkou Praga. Postupem času byl mnohokrát modernizovaný a vyráběl se až do roku 1955. Stal se jedním z nejrozšířenějších nákladních aut v Československu. Několik tisíc jich využívala i československá armáda.

Masakr na zastávce

Olga Hepnarová nasedla 10. července 1973 do Pragy RND a přesně ve 13:45 hodin vjela v Praze 7 na tramvajovou zastávku, kde stál dav lidí. Osm namístě zemřelo, 6 bylo zraněno těžce a 6 lehce. Hepnarovou poslal soud na šibenici, oběsili ji 12. března 1975. Byla poslední popravenou v tehdejším Československu.

VÝZVA ČTENÁŘŮM

Jste pamětníky kauzy Hepnarová, máte nějaké fotografie či další informace, které by se týkaly případu? Znali jste rodinu vražedkyně, její oběti či pozůstalé? Pokud ano, pište na tip@blesk.cz či volejte na telefon 724 249 000.

geza ( 21. března 2015 10:16 )

Poprava byla chyba systému ,měla dostat podmínku jako dnes .Navíc je demokracie a každý si může dělat co chce a to tehdy nebylo .Díky bohu ,že je ta doba pryč a už se netrestá za smrt smrtí .

lunatic ( 21. března 2015 06:42 )

Mám takový dojem,že je pohřbena na Vyšehradě-po boku ostatních velikánů ... Navrhuji,aby i profesionální teroristé prošli nejdříve přísnými psychotesty ;zda obstojí-při plánování akcí ...

tummy ( 21. března 2015 06:15 )

 Je to smutné, mladý člověk plný nenávisti Kde se asi stala chyba proč si nikdo nevšiml že potřebuje pomoc 🆘 psychiatra Jak může někdo řešit problémy tím že ublíží ostatním Lidský mozek je složitý

hofihofi ( 21. března 2015 04:50 )

Nez vyslovis takovou ***inu nano, tak si zjisti v kterym roce to bylo a jak se tehda delali zkousky. A neplet sem rodice, to jsou lidi hovasda, vse by svadeli na rodice. A vi se to, oznacili ji za nemocnou a take byla. A to ji chces zhanobit hrob?

Shelby16 ( 21. března 2015 04:40 )

Jaktože jako profesionální řidička neprošla předem povinnými psychotesty ? Ví se, kdo byli její rodiče a jak reagovali na ten její šílený čin ? Kde tu mrchu nakonec pohřbili ?

Zobrazit celou diskusi