Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Škromachovo zatmění! Se Sluncem si udělal selfíčko...

Autor: ryc - 
20. března 2015
13:05

Částečné zatmění Slunce nad Českou republikou vyvrcholilo, Měsíc kolem 10:45 zakryl téměř tři čtvrtiny průměru slunečního kotouče. „Toto světlo se dlouho nebude opakovat,“ napsal na svůj Facebook král selfíček Zdeněk Škromach, který se chlubil svým zatměním. A měl pravdu. Dnešní zatmění bylo podle astronomů pro Českou republiku největším do roku 2026 a zároveň posledním zde viditelným v tomto desetiletí.

Obloha nad Českem nabídla v noci z úterý na středu nečekanou podívanou. Vzplála na ní jasná polární záře. Nebeské jevy si nedaly pohov.

Otevřeny byly všechny hvězdárny v Česku. Například na hvězdárnu v Ondřejově se od rána sjížděly desítky pozorovatelů, astronomický ústav očekával příjezd více než 500 školáků. Veřejná pozorování se odehrávala na náměstích i v parcích. Lidé mohli zatmění sledovat sami přes ochranné filtry – svářečské sklo hustoty 12 až 14 nebo speciální brýle na pozorování zatmění. Vidět je dnes i planeta Venuše.

Začátek zatmění v Praze na Proseku Začátek zatmění v Praze na Proseku | Blesk - David Malík

V centrálním parku v Nových Butovicích v Praze připravila Česká astronomická společnost (ČAS) program pro děti z okolních škol. Její členové v parku rozmístili několik dalekohledů, které podle Jana Zahájského z pražské pobočky ČAS donesli ze svých soukromých sbírek. Děti a studenti měli možnost prohlédnout si přírodní úkaz skrze různobarevné filtry, některými dalekohledy mohli zahlédnout i tzv. protuberance neboli sluneční výbuchy. O akci byl mimořádný zájem, na zatmění se do Nových Butovic přišlo podle pořadatelů podívat přes 300 dětí. Kromě Slunce si zde mohly jedním z dalekohledů prohlédnout i planetu Venuši.

Jak chránit zrak

Opatrnost je v případě pozorování zatmění Slunce namístě! Sledovat zatmění pouhým okem může způsobit vážné poškození zraku. „Všichni, kdo budou zatmění pozorovat, si musí chránit zrak co nejpečlivěji. Pokud nemají ochranné prostředky, tak by si raději měli tento zážitek nechat ujít, v opačném případě by to mohlo být to poslední, co v životě pořádně viděli,“ varoval v Aha! Jaroslav Polišenský, lékař oční kliniky Gemini.

1) speciální brýle nebo filtry, které koupíte v lékárně

2) speciální fólie, určená pro pozorovatele Slunce (koupíte v prodejnách dalekohledů)

3) svářečské brýle; filtr 13 a vyšší

4) temný okraj rentgenového snímku

Co rozhodně nepoužívat, jsou svíčkou začerněná skla či sluneční brýle!

V Praze začne zatmění v 9:37, maximální fáze nastane v 10:45 a skončí v 11:57. Podobné to bude v celém Česku, časy se budou lišit jen o minuty. Čím více na západ, tím dříve zatmění bude.

Průběh částečného zatmění Slunce 20. března 2015 Průběh částečného zatmění Slunce 20. března 2015 | Foto: archiv Blesku

Výzva Blesku: Budete zatmění Slunce sledovat? Pochlubte se fotografiemi. Zašlete je na: tip@blesk.cz

Video Zatmění slunce v Česku: Podívejte se na unikátní úkaz! - Petr Soukup, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

ivoadler ( 22. března 2015 11:30 )

 Pokud bude Škromach kandidovat na prezidenta, dám mu hlas.

johr ( 20. března 2015 19:09 )

Hodte na toho blba sit

panamira ( 20. března 2015 17:57 )

Při pohledu na Škromacha mi běží mráz po zádech. Prezentuje se jako Alain Delon a při tom mu sláma čouhá z bot.

xxxx678 ( 20. března 2015 17:35 )

Pojď na Babiše,pokecat

japos22 ( 20. března 2015 17:06 )

Přihlaš se na seznamku - já teda nejsem z Prahy

Zobrazit celou diskusi