Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Barmě odchytili vzácného bílého slona! Čeká ho život božstva

V Barmě objevili vzácného bílého slona!
V Barmě objevili vzácného bílého slona!  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
2. března 2015
08:09

V džungli v západní Barmě se podařilo odchytit vzácného bílého slona, který bude devátým slonem-albínem žijícím v Barmě v zajetí. Bílí sloni jsou v této části Asie tradičně uctíváni a v minulosti se dokonce stali příčinou války. 

Sedmiletá slonice byla odchycena v pátek v Iravadské oblasti – šest týdnů poté, co tu byla poprvé spatřena. O jejím odchytu v neděli informovali barmští oficiální představitelé, které citovala agentura AFP. 

„Musíme být opatrní. Ta slonice je divoká. Nechceme, aby se zranila ona nebo někdo z těch, kdo se o ni starají,“ řekl o téměř dva metry vysoké slonici novinářům Tun Tun U z ministerstva lesnictví. 

Bílí sloni byli po staletí uctíváni v Barmě, Thajsku, Laosu a dalších asijských zemích. Chobotnatci s narůžovělou barvou kůže byli chováni a rozmazlováni na královských dvorech coby symbol moci a prosperity. Mnoho lidí dosud věří, že zemi přinášejí štěstí. 

V Barmě v současnosti žije v zajetí osm bílých slonů – většina pochází z Iravadské oblasti. Pět je v zoo v hlavním městě Neipyijto a tři v bývalé metropoli Rangúnu. Zatím není jasné, kde skončí nyní odchycená slonice. 

Barmské úřady také dosud neoznámily, zda uspořádají stejnou nákladnou ceremonii jako předchozí vojenská vláda. Ta mívala ve zvyku předvádět odchycené bílé slony v rámci oslavy, kdy na ně členové vojenské junty stříkali voňavou vodu smíchanou se zlatem, stříbrem a drahými kameny. 

V 16. století svedla Barma s Thajskem (tehdy známým jako Siam) válku, kterou vyprovokoval spor o vlastnictví čtyř bílých slonů.

Zobrazit celou diskusi