Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Británii budou dražit krev Winstona Churchilla!

Winston Churchill, expremiér Velké Británie: Řád Bílého lva za zvlášť vynikající zásluhy ve prospěch České republiky (In memoriam)
Winston Churchill, expremiér Velké Británie: Řád Bílého lva za zvlášť vynikající zásluhy ve prospěch České republiky (In memoriam)  (Autor: Z. Pecák, P. Novotný)
Autor: ČTK - 
26. února 2015
06:55

"Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot," řekl v květnu 1940 v Dolní sněmovně britského parlamentu tehdejší předseda vlády Winston Churchill. Zdá se, že jedna britská aukční síň vzala tento citát doslova, a oznámila, že bude dražit lahvičku s Churchillovou krví.

Krev pochází z roku 1962, tedy tři roky před jeho smrtí, když britský premiér pobýval několik týdnů v nemocnici. Churchill tehdy spadl z postele a zlomil si kyčel.

Krev měla u sebe studentka Patricia Fitzgibbonová, která byla tehdy v nemocnici na praxi. Vzorek nebyl nikdy použit a zdravotnické zařízení jí povolilo, aby si ho nechala. Měla ho u sebe celý život, před svou smrtí ho ale dala známému, který se krev rozhodl poskytnout do dražby.

"Jde nejspíš o první případ, kdy bude na volném trhu nabídnut takový osobní kousek Churchillovy historie," uvedla aukční síň. Churchill zemřel v roce 1965 ve věku devadesáti let. Krev půjde do dražby 12. března v anglickém Dorchesteru.

rescarot ( 26. února 2015 08:57 )

Připomíná mi to středověké kupčení s "ostatky svatých".. A přijde mi to úplně stejně zvrácené a ubohé jako tehdy.

Zobrazit celou diskusi