Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vinaři: Sudové víno dělá 80 % tržeb, zákaz znamená konec pro 15 tisíc vinoték

Konec sudového vína by byl pro tisíce vinoték likvidační.
Konec sudového vína by byl pro tisíce vinoték likvidační.  (Autor: Blesk - Daniel Černovský)
Autor: jn - 
19. února 2015
18:14

Zákaz prodeje sudového vína, tzv. stáčenky, kterým hrozí ministerstvo zemědělství, by znamenal vážný problém pro majitele vinoték. I když samotní vinaři brojí proti prodeji pančovaných vín, regulace „rozlévaného“ by i pro menší z nich znamenala katastrofu. „Zanikne až 15 tisíc vinoték, kam budeme prodávat naše vína,“ bojí se.

Kontrolované vzorky stáčených vín měly katastrofální výsledky. „V tom byznysu, který se nikde jinde ve světě nedělá, se ale točí velké prachy,“ řekl Blesk.cz vinař roku 2014 Miroslav Volařík (65). „Až to někdo s pančováním přešvihne, hrozí průšvih jak s metanolem u kořalky,“ varuje. Vinařství Volařík z Mikulova ovšem v branži stáčených vín nepodniká, veškerou produkci lahvuje.

Všichni se ale shodují, že s pančováním vína se musí konečně zatočit. „To, co se děje u nás ohledně prodeje sudového vína, není nikde na světě. Jsem jednoznačně pro to, aby se prodej stáčeného vína přísně reguloval. Na trh patří kvalitní víno a ne pančované patoky,“ říká zase Kamil Prokeš (31) z vinařství Proquin Velké Němčice.

Podle Tomáše Krista (38) z Vinařství Krist v Miloticích by problém vyřešily přísnější kontroly. „Nám, vinařům, se už doslova příčí, že se víno, nebo co to je za tekutinu, prodává pomalu v každém květinářství a trafikách. Chceme jednoznačně registrovaný a licencovaný prodej sudového vína. Pomohla by také laboratoř na jeho rozbory,“ řekl Blesk.cz.

Video  Prodejci vína zuří: proti zákazu stáčení píšeme petici!  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kromě drobných vinařů ale bijí na poplach i provozovatelé vinoték. Podle nich by zákaz prodeje sudového vína černý trh nezničil, jen by se přesunul k lahvím a do vietnamských večerek. Zlikvidoval by hlavně vinotéky. „U nás dělá prodej sudového vína 80 % tržby. Kdyby zakázali sudová vína, bylo by to pro nás likvidační. Případných kontrol se nebojíme. Patříme mezi poctivé,“ řekl pro Blesk.cz Daniel Koníř, provozovatel vinárny Karlín.

Jednatel Vinařství U Kapličky Rostislav Žďárský v rozhovoru pro iDNES.cz představil katastrofický scénář případného přijetí zákona. „Hrozí nebezpečí, že zanikne 12 až 15 tisíc vinoték, které jsou prodejními místy sudového vína,“ uvedl.

hajne ( 22. února 2015 18:37 )

Pro Janu 1313. Jano ty jsi za komančů to víno pila? Já jsem ho pil a vypil při degustacích dost a dost,ale takové patoky co se dnes prodávají ve stáčírnách je hnus.To je takové víno jako když přijedou do sklípku Pražáci pro ně dobrý.

jana1313 ( 20. února 2015 12:05 )

Si děláš srandu, ne? Za komunistů věděl co je skutečně kvalitní a dobré víno jenom ten kdo si ho kupoval za hranicema

jana1313 ( 20. února 2015 12:03 )

Vy dobytkové z vinoték (tomu zhruba jednomu procentu co víno ve vinotékách nepančuje se omlouvám, těch se to oslovení netýká), kdybyste nebyli dobytkové chamtiví a místo dobrého kvalitního vína neprodávali pančované chcanky, nehrozilo by vám, že teď krachnete. Já znám jenom jednu jedinou vinotéku, kde se víno nepančuje a kde se o jeho kvalitu pečuje stejně jako u vinaře. A jinde je stav katastrofální a kdyby Česko nebyl plný čuňat, co vypijou i chcanky když v nich bude alkohol, tak už by dávno 99% vinoték krachlo.

mememumu ( 20. února 2015 08:56 )

Za komunistů se totální sr*čky vyráběly jako běžná produkce tuzemských vinařských závodů. Kdo se v branži pohyboval, velice dobře to ví. Kvalitní vína se u nás ve větším množství začala dělat až v 90. letech, do té doby šlo jen a pouze o kvantitu.

anka ( 19. února 2015 23:16 )

budete pit mene...

Zobrazit celou diskusi