Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vojtíšek přišel o nožičky 3 dny po porodu: Dostane protézy!

Autor: Tereza Hodáliková - 
4. února 2015
20:02

Jen co se před šesti měsíci dvojčátka Vojtíšek a Štěpánek narodila, řekli lékaři rodičům, že musí Vojtovi kvůli zákeřné chorobě amputovat obě nožičky… Operovali ho jako třídenního! Teď však dostane protézku!

„Že bude muset Vojtíšek na amputaci obou nožiček, jsem se dozvěděla hned po porodu, když mě převáželi na pokoj. Pak, když jsem šla kluky navštívit, mi lékař popsal, jak to bude probíhat a kdy můžeme očekávat první protézky. Překvapil mě, že už před prvními narozeninami,“ vzpomíná na těžké okamžiky po porodu Miriam Měsková (31) s tím, že od lékařů dostala instrukce vysledovat chvíli, až se začne jedno z miminek přetáčet.

To bude okamžik, kdy miminko musí dostat první protézu. Stalo se to začátkem ledna… „Hned jsme jeli na měření. Do 14 dnů byly hotové a tento týden si pro ně jedeme. Jak jsem se to dozvěděla, měla jsem obrovskou radost, a kdykoliv na to pomyslím, jsem šťastná jako blecha a nemohu se dočkat,“ pokračuje maminka.

Umožní plazení

Lékaři prozatím nechali vyrobit protézku jen na levou nožičku. „Měla by kompenzovat rozdílnou délku pahýlků a umožnit leh na bříšku ve vzpřímené poloze, přetáčení na bříško a později i plazení. Jak poroste, bude mít pak protézky na obě nožičky,“ říká Miriam.

Ne úplně každý si ale takovou dětskou protézu dokáže představit, stejně je na tom i Miriam. Zatím přesně neví, jak bude vypadat. „Jdeme si pro ni tento týden, ale abych řekla pravdu, tak jen vím, že bude z tvrzené pěny s objímkou kolem pasu na suchý zip,“ dodala.

Rodiče Vojty a Štěpánka si uvědomují, že následující měsíce a roky nebudou jednoduché. Sama Miriam po příchodu z porodnice na starším, dvouletém synovi sledovala, jak reaguje na Vojtíška...

„Ze začátku ukazoval na ty nožičky, a že tam má »AU«, pak dupl a ukázal na Vojtíška, že on »EE«. Jako že Vojta nemá nohy a Štěpánek je má,“ popisuje a dodává: „Obrečeli jsme to a srovnali se s tím, prostě to bereme pořád tak, že je to věc, která se dá nahradit. Jako jedna z mála věcí...“

Blesku se zároveň maminka dvojčátek přiznala, jaké je to starat se o Vojtíška a Štěpánka: „Kdybych byla prvorodička, tak se zblázním. Už když máte poprvé malé dítě, tak je to šok! Každé zakňourání vás k smrti vyděsí. K tomu, když jsem si kluky domů přivezla, tak měli dvě kila, takže ještě větší stres. Ale tím, že mám za sebou už jedno dítě skoro tříleté, tak to nehrotím.“

Video Vojtíškovi tři dny po narození amputovali nohy! Odumřely mu už v děloze - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Proč mu amutovali nožičky?

Vojta a Štěpánek jsou jednovaječná dvojčata a již u maminky v bříšku se u nich rozvinul syndrom TAPS, kdy dochází k přesunu krvinek od jednoho plodu k druhému. Tím se jeden plod stává chudokrevný, hůře prospívá. A druhý má krev zahuštěnou, proto se vytváří krevní sraženiny. Právě ty byly důvodem, proč chlapci museli vzít nohy.

Chcete pomoci?

Vojtíškovi a jeho rodině pomůže akce nadačního fondu KlaPeto, která bude letos pořádat už třetí charitativní výstup na Sněžku.

Na nejvyšší horu Česka vyrazí 30. května handicapovaný atlet, mistr ČR a rekordman v hodu diskem a oštěpem Jaroslav Petrouš.

Přispět Vojtíškovi můžete už nyní na transparentní účet Nadačního fondu KlaPeto: 2200692979/2010.

Zobrazit celou diskusi