Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Norská premiérka: Naši politici nebudou zasahovat do kauz dětí

Autor: ČTK - 
28. ledna 2015
19:33

Norská vláda a norští politici se nesmějí vměšovat do práce úřadu pro ochranu dětí Barnevern, a to ani v případech, kdy norská sociální služba odebírá děti cizincům. Na setkání se zahraničními novináři to dnes v Oslu prohlásila norská premiérka Erna Solbergová. Česká republika Norsku kvůli kauze odebraných bratrů Michalákových předala už dvě nóty. Česká strana doufala, že politici přispějí k navázání spolupráce mezi norskými a českými úřady.

„Vměšovat se do jednotlivých případů a instruovat pracovníky ochranné služby není úkolem politiků,“ citovala předsedkyni norské vlády ruská agentura TASS. „To je důležité. Norské zákony kromě toho nemohou chránit práva toho či jiného dítěte v menší míře, než práva jiných dětí, jen na základě toho, že jejich rodiče mají občanství cizí země. Byla by to diskriminace,“ uvedla Solbergová.

V otázkách ochrany práv dětí nedělají norské zákony žádný rozdíl mezi norskými dětmi a dětmi, které mají cizí občanství, pokračovala premiérka. „Děti musejí mít stejná práva nezávisle na tom, odkud jsou a čím jsou jejich rodiče.

Kroky nezbytné pro ochranu zájmů dětí se podnikají po vyhodnocení situace v rodině, což je úkolem pracovníků ochranné služby. Oprávněnost přijatého rozhodnutí pak posuzuje nezávislá komise, které předsedá soudce,“ konstatovala podle ruské agentury Solbergová.

Norská sociální služba v květnu 2011 odebrala dva syny Češce Evě Michalákové. Bratři žijí odděleně u pěstounů, matka chce ale syny vídat a dostat je do péče. Pokud by se to nepovedlo, žádá o děti její sestra. O kauze už jednal i český parlament a premiér Bohuslav Sobotka poslal norské premiérce dopis.

Ministerstvo zahraničí předalo norské velvyslankyni už dvě verbální nóty, což je silný diplomatický nástroj. V první nótě nabídla Česká republika dohled nad rodinou i kontakt na český úřad. Norská strana odpověděla také nótou a projevila o kontakt zájem.

Ve druhé nótě Česko žádá o konkrétní spolupráci. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka totiž neexistuje právní rámec, který by instituce z obou zemí spolupracovat přiměl, proto by měli pomoci politici. Norská velvyslankyně v České republice uvedla, že norská vláda podnikne kroky pro usnadnění kontaktu úřadů.

Ruská agentura si projevu norské premiérky všímá kvůli poměrně častým případům odebrání dětí ruským rodičům v Norsku. Naposledy loni v říjnu odvezli pracovníci Barnevernu šestileté ruské dítě přímo ze školy, aniž předem informovali rodiče. Až nyní, po dvou soudních stáních, se podle TASS objevila naděje, že se dítě do rodiny vrátí. Oba rodiče mají ruské občanství.

„Ruští i norští experti upozorňují, že služba (Barnevern) své pravomoci ne vždy využívá správně, zejména v případech cizineckých rodin,“ uvádí TASS. „Nepochopení mezi rodiči a ochrannou službou, dané kulturními rozdíly, se může stát příčinou vážných potíží.

Mnohá rozhodnutí Barnevernu navíc závisejí na jeho konkrétních pracovnících a na jejich kvalifikační úrovni,“ uvedla ruská agentura. Solbergová v projevu nejmenovala konkrétní případy. Zmínka ve zprávě agentury TASS není ani o kauze Michalákových.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fjdksla ( 9. února 2015 09:59 )

Norská premiérka tímto oficiálně oznámila, že Barnevern je stát ve státě a že Norsko na něj nemá sebemenší páky.

ikolop ( 3. února 2015 01:54 )

http://www.kdejemojedite.cz/ Vydržte do konce, je to síla https://www.youtube.com/watch?v=2UXoRhyTCXo#t=109 http://www.noviny.sk/c/slovensko/pripad-boorova-adopciu-slovenskych-deti-riesila-bbc-pozrite-sa http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/252564-deti-iv any-boorovej-su-uz-na-slovensku/

tgbb. ( 29. ledna 2015 05:26 )

Když se jim nelíbily poměry v nějaké cizinecké rodině, tak ji měli vyhostit a ne rozkrást jejich děti.

e.44 ( 29. ledna 2015 00:13 )

To není soukromá firma. Barnevernet je vůči Norsku zcela nezávislá a je součástí nadnárodní Juvenilní Justice. Je to vlastně, obrazně řečeno, vetřelec, kterého když si z hlouposti pustíš do domu, tak ho musíš živit a bejt na něj hodná aby tě nezlikvidoval, jelikož nemáš žádné zbraně kterými bys ho mohla zlikvidovat ty.

japos22 ( 28. ledna 2015 23:35 )

Všichni jsou jen "šlehačkoví" politici - ta je celá Evropa a USA, co na tom chápat - oportunismus vítězí, ale lidé nejsou důležití

Zobrazit celou diskusi