Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unikátní snímky: Zoo pod mikroskopem!

Autor: Tereza Hodáliková - 
18. ledna 2015
07:00

Zub zmije gaunské, brko sovy pálené, nebo třeba vnitřek vejce kasuára přilbového… I takové » poklady« si chovatelé z pražské zoo vzali pod lupu, nebo spíše pod mikroskop. A výsledek? Senzační výstava unikátních snímků.

 

Zub zmije gabunské

Podle chovatelů se zub zmije gabunské podobá injekční stříkačce, či ocasnímu hrotu štíra. Umí proniknout kůží a vpravit do ní co nejrychleji jed skrze kanylu vedoucí vnitřkem zubu.

Zub zmije gabunské Zub zmije gabunské | Petr Jan Juračka, Wikipedie


Vnitřní stěna vejce kasuára přilbového

Napadlo vás někdy, jak to, že se ptáče ve vejci neudusí?
„Na tomto vejci kasuára je krásně vidět, jak je celý problém vyřešen – stěna vajíčka není tvořena neprodyšným kusem vápníku, ale je naopak protkána systémem průduchů.Vaječná skořápka je pak také zásobárnou vápníku pro kosti vyvíjejícího se embrya, což mají ptáci společné se svými příbuznými dinosaury a krokodýly,“ dodal kurátor ptáků zoo Antonín Vaidl.

Vnitřní stěna vejce kasuára přilbového Vnitřní stěna vejce kasuára přilbového | Petr Jan Juračka, Wikipedie


Zub varana komodského

„Jeho čelisti se umějí pochybovat jako pilky, a varan je tak schopen řezat kusy masa i z mnohem větší kořisti než je on sám. Dokáže z ní vytrhnout velký kus masa, aby vykrvácela, nebo podlehla vlastnímu jedu varana. A pokud nezabere ani ten, mohou napadenému tvorovi způsobit komplikace i bakterie, které v tlamách varanů žijí,“ vysvětluje kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský.

Zub varana komodského Zub varana komodského | Petr Jan Juračka, Wikipedie

Svlékání hroznýšovce

Během výměny kůže se had zbaví i velké části vnějších parazitů. Svlékání je náročný a hormonálně řízený proces, před kterým se hadí kůže zakalí. A protože hadi mění kůži i na povrchu očí, nějakou dobu před svlékáním kvůli zakalení nevidí.

Svlékání hroznýšovce Svlékání hroznýšovce | Petr Jan Juračka, Wikipedie


Řez brkem sovy pálené

Kosti ptáků nejsou tvořeny celistvými bloky materiálu, ale jsou vyplněny systémem dutin, které je výrazně odlehčují. Kromě toho i teplotně izolují. Tento snímek ukazuje jejich geniální stavbu.

Řez brkem sovy pálené Řez brkem sovy pálené | Petr Jan Juračka, Wikipedie


Všivák sloní

Jak už jméno napovídá, všivák parazituje na slonech. I tento, kterého chovatelé vyfotili na pražské slonici Gulab.

„Přišli před 45 lety právě se slonicí Gulab. Nebo přesněji na ní. Ona je celým jejich světem. Bez ní nemohou existovat, protože na žádném jiném tvorovi než na slonovi nepřežijí,“ popsal snímek ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Všivák sloní Všivák sloní | Petr Jan Juračka, Wikipedie

Šanci máte do konce ledna

Pokud vás fotografie zaujaly, můžete si jich více prohlédnout osobně. A to až do konce ledna, přímo v pražské zoo, v Gočárových domech.

Z těchto fotografií také vznikl i nový kalendář Zoo Praha na rok 2015, z jehož prodeje jde 40 Kč na projekt Pomáháme jim přežít?

naidka ( 18. ledna 2015 11:44 )

Je to zajímavé a poučné. Ještě by si mohli Bleskáči prohlídnout svoje brka pod mikroskopem.

Zobrazit celou diskusi