Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Unikátní projekt: Orel odletěl s vysílačkou na zádech

Autor: hra - 
2. ledna 2015
22:22

Uzdraveného orla mořského vypustili ochránci přírody do světa s vysílačkou. Zraněný pták se více než tři týdny dával dohromady v záchranné stanici Makov na Písecku. Teď si užívá svobody.

Orla s poraněnými křídly našel při procházce u Skaličan na Blatensku manželský pár. Zraněný pták zoufale pobíhal po lese a nemohl vzlétnout. Pomohli mu pracovníci záchranné stanice živočichů Makov na Písecku.

 

„Zřejmě se zranil o větve. Naštěstí nešlo o zlomeniny. Zotavoval se u nás necelý měsíc. Den po dni nabíral síly, až byl připraven na vypuštění zpět do přírody. Nainstalovali jsme mu na záda vysílačku, abychom zjistili, jestli je v pořádku,“ řekl Blesku šéf stanice Libor Šejna. Díky miniaturnímu zařízení je vzácný pták pod kontrolou ochránců přírody.

„Krátce po vypuštění jsme zaznamenali první lokaci. Uletěl asi 400 metrů a pak se vydal dál. Jde o dospělého samce, který by se měl v krátké době zapojit do hnízdění,“ dodal Šejna.

autentickej ( 3. ledna 2015 10:47 )

 Tak nezbývá než doufat, že ho nějaké dementní hova.do zase nezahubí !

naidka ( 3. ledna 2015 08:52 )

Impozantní kousek . Jen aby nebylo jeho nevěstě orlici divné, co že to má její milý na zádech.

evita5555 ( 3. ledna 2015 01:07 )

To zasa jeden slovenský orol minulý rok odletel s vysielačkou až do Afriky, tam prezimoval a po cca pol roku sa vrátil na Slovensko. Tam sa ale zistilo, že jeho partnerka mu začala byť neverná, ale ukázalo sa, že dobre urobila, lebo z toho orla sa vykľula orlica, ktorej iná zabrala hniezdo. A tento rok tuším tiež odletela do Afriky.

Zobrazit celou diskusi