Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bacha, tady jde o zdraví! Orel Mazlík může krutě zaútočit!

Autor: Jiří Čada - 
9. srpna 2014
19:15

Dali mu jméno „Mazlík“! Jeho mohutný zahnutý zobák však při pouhém pohledu vzbuzuje obavy. Jihlavský sokolník Eduard  Školoud si splnil svůj životní sen, mít ve svém chovu největšího žijícího orla na světě – orla východního.

„Zatím je to 130 dnů staré mládě, se kterým se vzájemně seznamujeme,“ tvrdil Blesku sokolník Eda. Ten už orlího puberťáka, kterého nyní získal výměnou z chovu liberecké zoo, naučil sedat na sokolnickou rukavici. S mladým orlem pracuje velmi obezřetně.

„Je potřeba opatrnosti, kdyby se něčeho lekl, může mě tím zobákem připravit o půlku obličeje,“ vysvětluje sokolník. Mazlík zatím váží pět kilogramů. V dospělosti okolo pěti až šesti let přidá na váze ještě jeden a půl kila. Už teď však rozpětím křídel dosahuje úctyhodných 2,5 metru.

Víte, že…

Orel východní, nebo také kamčatský, je úplně na vrcholu ptačích predátorů? Žije pouze na Kamčatském poloostrově, na pobřeží Ochotského moře a u řeky Amur. Je monogamní. V dubnu až květnu samice snáší do mohutného hnízda na stromě či skále jedno až tři vejce. Živí se rybami, ale i vodními ptáky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi