Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Stropnický o Vánocích: Chybět nám bude hlavně těch pět hrdinů!

Autor: simao - 
23. prosince 2014
14:53

Ministr obrany Martin Stropnický se těší stejně jako řada běžných smrtelníků na vánoční volno. Své "vánoční poselství" však věnoval těm, kteří doma s rodinami na Vánoce nebudou. Od vánočního stromečku na ministerstvu vzpomenul Čechy padlé při červencovém útoku sebevražedného atentátníka.

"Nebyl to lehký rok, v létě se stalo něco, co asi kariéru profesionálního vojáka občas může potkat, ale přece jenom když se to stane, tak člověk zjistí, že na to není úplně připravený. To mluvím tedy o sobě, pro mě to byl první takový zážitek, první taková zkušenost. Ale o mně nejde. Jde o pět vojáků, kteří měli hroznou smůlu, ale kteří se zachovali nesmírně statečně a budou nám teď o Vánocích chybět. Především rodinám, dětem, manželkám, rodičům, kamarádům, tak si na ně vzpomeňme alespoň na chvíli, až budeme u stromečku," řekl Stropnický na videu, které na svých stránkách uveřejnilo ministerstvo obrany. 

Ministr obrany tak vzpomenul na útok atentátníka letos 8. července, po kterém zemřeli  vojáci David Beneš, Jan Šenkýř, Libor Ligač, Ivo Klusák a po převozu do Česka 14. července i Jaroslav Lieskovan.

„Chtěl bych popřát krásné Vánoce hlavně těm, co mají svoje nejbližší někde venku, někde na misi. Protože úspěch té mise je do značné míry v rukou těch, kdo jsou doma, kdo na ně čekají, až se vrátí,“ upozornil Stropnický a popřál hezké Vánoce všem. Již 1. ledna 2015 bude přitom v Afghánistánu zahájena nová mise vojáků NATO - nebojová, které se zúčastní přibližně 12 tisíc aliančních vojáků.

Stropnický v první polovině prosince navštívil vojáky v Afghánistánu i osobně. Stejně tak náčelník Generálního štábu Petr Pavel, který vzdal symbolickou poctu padlým vojákům přímo na místě, kde zahynuli. S působením českých vojáků v Afghánistánu se přitom počítá i během let 2015 a 2016 - schválili to letos poslanci i Senát. Vánoce na misích přitom podle informací mise.army.cz letos stráví více jak 360 českých vojáků.

necekany_vystrik ( 24. prosince 2014 11:45 )

zajímavé, že jeho syn Matěj Stropnický ty samé vojáky označuje za zbabělé žoldáky a přestože je homosexuál nenechá na jejich mužstvi niť suchou

japos22 ( 23. prosince 2014 23:01 )

Stropňo, mlčeti zlato - ovšem to jako béčkový herec nemůžeš vědět

zelena.karkulka ( 23. prosince 2014 22:09 )

 Jéžiši,to je debil

kung-fu-jane ( 23. prosince 2014 21:18 )

Kolik ještě bude potřeba obětních beránků, aby někomu nahoře došlo, že řiťolezectví do amerického zadku je zbytečný hazard s lidskými životy?

ivoadler ( 23. prosince 2014 19:12 )

Jako hrdinu bych viděl toho, kdo vědomě padne v bojovém střetnutí. Tihle byli trapně zabiti při atentátu. Byl snad Heydrich hrdina? Nebo Kennedy?

Zobrazit celou diskusi