Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus bránil Putina: Dostal prý padáka od amerického institutu!

Vladimir Putin a Václav Klaus v době, kdy byl Klaus ještě prezidentem
Vladimir Putin a Václav Klaus v době, kdy byl Klaus ještě prezidentem  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
22. prosince 2014
19:39

Václav Klaus platí za obhájce kroků ruského prezidenta Vladimira Putina. Ne každému se však jeho postoj zamlouvá. Popudil prý Američany, kteří s ním měli dokonce přestat spolupracovat!

Exprezident Klaus, kdysi globální oblíbenec libertariánů, ztrácí rychle přátele, včetně svého donedávna velkého obdivovatele, Cato Insitutu. To nyní píše server The Daily Beast, podle nějž k hlavním důvodům patří Klausova obrana ruského prezidenta Vladimira Putina.

Klaus byl dříve vítaným hostem na akcích zastánců volného trhu, upozornil server. Získal si jejich uznání svým obdivem k Margaret Thatcherové a rychlou privatizací státních podniků v devadesátých letech, kdy byl po pádu komunismu premiérem. Pravidelně kritizoval Evropskou unii jako tyranizující sílu podobnou starému sovětskému impériu i ekologické aktivisty varující před změnou klimatu.

"Ale nyní prostořekost dostala Klause do problémů s vlajkovou lodí libertariánů, s místem, které často navštěvoval, ale kde už dnes údajně není vítaným hostem: Cato Institutem ve Washingtonu," píše The Daily Beast.

Podle dvou zdrojů serveru z tohoto analytického pracoviště ukončil Cato Institute 1. září v tichosti svůj "oficiální vztah" s Klausem, kterého loni v březnu označil za významného vysokého činitele.

Údajným důvodem rozkolu je podle citovaných zdrojů jeho "bezpáteřní obrana" agrese ruského prezidenta Putina vůči Ukrajině, jakož i nepřátelský postoj k homosexuálům a zavděčování se osobnostem evropské krajní pravice. The Daily Beast k tomu poznamenává, že Klausův mluvčí rozchod s Cato Institutem nepopírá. Z rozkolu ale obviňuje výlučně Andreje Illarionova, vysokého činitele Cato Institutu a bývalého Putinova poradce, který v roce 2005 od ruského prezidenta odešel a nyní patří k jeho nejostřejším kritikům.

japos22 ( 23. prosince 2014 17:42 )

Institut? Banda vyžírků

kolemdokola ( 23. prosince 2014 13:07 )

Dobře děláš ritchi, tančíš jak Ti pískají. Kolik Ti za to platí? Vyplatí se to? Nebo hůř, jsi dobrovolný pravdoláskař?

kolemdokola ( 23. prosince 2014 12:53 )

Nevím co je zanmení, ale asi přeskakuje Tobě. To se ale stává, nejspíš po country tanci na divokém západě.

hvezda8 ( 23. prosince 2014 07:54 )

PANE KLAUS V TOMTO VÁS VELICE OBDIVUJEME JE VIDĚT ŽE JSTE NEZTRATIL CHARAKTER A NEBOJÍTE SE ŘÍCI SVŮJ SPRÁVNÝ NÁZOR A NEUHÝBÁTE SE PRAVDIVĚ VYJÁDŘIT. DÍKY,DÍKY. PANE PREZIDENTE ZEMANE,CO SI VLASTNĚ MYSLÍ TEN ČMOŮDÍK V USA ŘEKL ŽE VÁS NEPŘIJME ?? TAK JEJ IGNORUJTE,TEN KOUKÁ ROZPOUTAT DALŠÍ VÁLKU. PROTOŽE AŽ SE SPOJÍ ČÍNA A RUSKO A ZAVEDOU SPOLEČNOU MĚNU TAK JE CELÁ SLAVNÁ AMERIKA JAKSI NĚKDE ŘITI S JEJICH DOLAREM. CHA,CHA.

ritchi ( 23. prosince 2014 00:36 )

Dej si polku kolem dokola a vystřízlivíš!

Zobrazit celou diskusi