Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman poletí do USA: U Obamy má ale dveře zavřené?

Barack Obama ještě v Bílém domě Miloše Zemana nepřijal. A nedojde k tomu ve Washingtonu patrně ani tentokrát
Barack Obama ještě v Bílém domě Miloše Zemana nepřijal. A nedojde k tomu ve Washingtonu patrně ani tentokrát  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
15. prosince 2014
23:15

Miloš Zeman má blíže k Rusku a prezidentovi Vladimiru Putinovi. V březnu 2015 se však vydá nikoli na Východ, ale přes Atlantik do Spojených států. Audience u prezidenta USA Obamy se však patrně nedočká. 

Zeman se do Washingtonu chystá na konferenci vlivné lobbistické organizace Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti (AIPAC), upozornily Hospodářské noviny. Schůzky s čelními státními představiteli však domluvené nemá a čas utíká, upozornil server ihned.cz. 

Je možné, že má Zeman dveře Bílého domu přibouchnuté kvůli svým proruským výrokům? Mezi USA a Ruskem jsou pořádně napjaté vztahy, toho, že se Zeman přiklonil sem tam na stranu prezidenta Putina, si všimli i v Americe. Mj. senátor John McCain, který se právě minulého ročníku konference AIPAC zúčastnil. A chybět by nemusel ani letos.

V USA přitom byl z předních českých státních představitelů naposledy premiér Bohuslav Sobotka. „S kým se pan prezident setká, to závisí na americké straně a též na tom, kdo bude z americké strany reprezentací na AIPAC. V tomto roce to byl John McCain. Jinak v programu cesty je zatím stanovena pouze účast na konferenci,“ řekl HN šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Právě Putina s Obamou přitom pozval prezident Zeman jako představitele vítězných mocností z druhé světové v lednu do Česka - při příležitosti 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora Osvětim. S ruským i americkým prezidentem (a řadou dalších státníků) se pak Zeman na jedné akci sešel letos při výročí vylodění spojenců v Normandii. Osobního přijetí u hlavy Spojených států se však zatím nedočkal.

S Obamou si Zeman potřásl rukou a prohodil pár slov při červnovém pracovním obědě v polské Varšavě, kam prezidenti dorazili při příležitosti oslav 25. výročí svobodných polských voleb.

 

koko365 ( 22. prosince 2014 23:40 )

Na co by si Obama bral do baráku bezvýznamnýho otrapu? Jěště by mu pod vlivem 30 slivovic (který začal pít na kuráž chytnul slinu a pak jel) vyhlásil válku pravda a láska zvítězí

tgbb. ( 18. prosince 2014 22:37 )

Ale sprostý dobytek musí zůstat přede dveřmi.

tgbb. ( 17. prosince 2014 23:43 )

Ano, svým hulvátstvím potvrzuješ svou komoušskou příslušnost. Komouš zůstane komoušem, i kdyby trakaře padaly. To se podle jejich oplzlostí hned pozná.

aluman ( 17. prosince 2014 11:34 )

Možná, ale bez Ruska. Ono se s ním stejně moc nepočítalo. Podle výhledových statistik Goldman Sachs bylo jeho místo až za Mexikem. V současnosti už ani tam.

japome ( 17. prosince 2014 08:36 )

BRICS na scénu - už je ten pravý čas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa