Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Benzin pod 30 Kč, chleba ale levnější nebude: Vydělávají jen obchodníci

Autor: Tomáš Koníček - 
13. prosince 2014
06:18

Cena ropy je na pětiletém minimu, Češi tankují benzin za méně než 30 korun jako zběsilí, ale... Chleba levnější rozhodně kvůli tomu nebude! Alespoň ne teď, tvrdí ekonomové. Snad za 2 měsíce.

Benzin pod hranicí třiceti korun, to byl v Česku hodně dlouho sen všech šoférů, ale i podnikatelů. Teď se to díky rekordně levné ropě povedlo. Jenže níž už to nejspíš o moc nepůjde. „Maximálně půjde o korekci v řádech desetihaléřů,“ myslí si ekonom Miroslav Ševčík.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové se nízká cena odrazí třeba v energiích či letenkách a navíc až příští rok. „Pokles ropy se v ceně benzinu už projevil. Nejspíš je to konečná,“ říká Šichtařová. Že ušetříte na Vánoce na potravinách, s tím se rozlučte. „Pokud to bude mít vůbec nějaký efekt, tak třeba až za dva měsíce,“ myslí si.

Podle dalšího osloveného ekonoma Tomáše Landy budou obchodníci vyčkávat. „Počkají, až se sami nakrmí. Levnější zboží by mohlo být až během příštího roku v rámci konkurenčního boje,“ tvrdí Landa.

 Nejlevnější ropa za 5 let, jenže… Benzin byl v roce 2009 ještě levnější

Jestliže stojí ropa tolik, co před pěti lety, každý by čekal, že i palivo na čerpacích stanicích bude stát stejně jako tehdy.

Jenže... Když Blesk zapátral ve fotoarchivu, našel fotku cen paliva z prosince 2009. A světe, div se, tehdy stál benzin třeba ve Strakonicích 25,50 Kč. Jeho nejnižší ceny ze současnosti však hledejte na hranici 30 korun.

„Jde o to, že nyní je trochu jiný kurz koruny k dolaru. Takže k cenám před pěti lety musíte připočíst asi dvě koruny,“ vysvětlil Blesku ekonom Tomáš Landa. To možná ano, ale kde jsou ty zbylé tři koruny?

Výzva Blesku

Za kolik tankujete vy?

Máte levný benzin nebo naftu? Nebo naopak tankujete za draho? Hledáme nejlevnější a nejdražší čerpací stanici v Česku. Pošlete nám fotky cen benzinu a nafty ve vašem městě či vesničce na tip@blesk.cz

 

petr11 ( 13. prosince 2014 07:33 )

....nevadí...chleba koupím u Němců.....ořechy u Poláků... a něco málo u Maďarů...a budou Vánoce jako vyšité...

Zobrazit celou diskusi