Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Počasí vám znemožnilo dostat se do práce? Volejte šéfovi!

Autor: růž - 
3. prosince 2014
06:20

Podle zákoníku práce jsou zaměstnanci povinni včas požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna. „Když při cestě z práce zůstal kvůli nepříznivému počasí zaměstnanec uvězněn v jednom z nepojízdných vlaků a mohl očekávat, že ani ráno to nebude lepší, musí co nejdříve kontaktovat zaměstnavatele a požádat z tohoto důvodu o poskytnutí pracovního volna,“ vysvětluje právník Petr Novák.

Zákon totiž uvádí, že pokud se vyskytne překážka v práci na straně zaměstnance, která mu předem nebyla známa, musí ji šéfovi oznámit bez zbytečného odkladu. Pozdní příjezd by si pak po dohodě s nadřízeným měl zaměstnanec napracovat.

Sežeňte si potvrzení
Přijeli jste pozdě do práce? Pak je vaší povinností prokázat existenci překážky, kvůli které jste nabrali zpoždění. Jednoduše řečeno, měli byste mít od dopravce potvrzení o zpoždění spoje. „V řadě případů se dá předpokládat, že zaměstnavatelé budou mít pro pozdní příchod v důsledku dopravní kalamity pochopení,“ říká právník Petr Novák. Pokud to ale jen trochu jde, potvrzení si vyžádejte. Můžete tak předejít případným problémům.

Zkuste si domluvit volno
Praskl vám mrazem radiátor a vyplavil dům? Vy kvůli tomu nemůžete jet do práce?
„Zaměstnavatel může poskytnout buď pracovní volno bez náhrady mzdy, nebo se s ním můžete dohodnout na tom, že si zmeškanou pracovní dobu napracujete,“ říká právník. Podle něj se ale většinou šéf i zaměstnanec dohodnou na čerpání dovolené nebo na nějaké kombinaci neplaceného volna a dovolené.

Úřad práce „nasadí“ nezaměstnané
Namrzlé troleje, klouzající vozovky nebo popadané stromy komplikují život v řadě obcí v celém Česku. Úřad práce ČR proto nabízí pomoc starostům, jejichž obce se potýkají s následky večerní a noční námrazy. Zároveň může pomoci i firmám, které pracují na odstraňování škod. „Jsme schopni zajistit zaměstnavatelům v rámci veřejně prospěšných prací potřebné zaměstnance na odstraňování škod a maximálně zkrátit řízení, která s touto agendou souvisejí. Mohou nás kontaktovat emailem, telefonicky i osobně,“ upozorňuje Kateřina Sadílková, která je pověřená řízením ÚP ČR.

Zobrazit celou diskusi