Podle pracovního portálu Profesia.cz tak zaměstnání strojvedoucího dává největší profesní jistotu. Portál to zjistil při analýze téměř 36 000 životopisů. „Zaměřili jsme se na délku pracovní doby na jedné pozici. Největší profesní jistotu dává zaměstnání strojvedoucího, vedoucího pošty a vedoucího školní jídelny,“ říká mluvčí portálu Kateřina Jaroňová.

Jistotu dává školství a státní správa

Zlaté dno sice pozice strojvedoucího nezaručuje, ale profesní stabilitu určitě ano, protože strojvedoucí své zaměstnání vykonává v průměru 12,7 roku. Téměř totožný počet let (přesně 12,4 roku) stráví v jednom zaměstnání vedoucí pošty a vedoucí školní jídelny (11,9 roku). Víc jak deset let v jednom zaměstnání zůstávají i policisté.

Relativně stabilní pozici na trhu práce slibuje i práce výrobního ředitele, pracovníka přepážky, celního deklaranta nebo manažera logistiky.

A naopak, existují i profese, ve kterých se lidé téměř »neohřejí«. Nejméně, pouze 1,3 roku, stráví v zaměstnání tazatel, pomocný kuchař nebo broker. Ani dva roky v jednom zaměstnání nestráví hosteska, telefonní operátor, chůva, plavčík, promotér, krupiér nebo IT tester.

Mladí mění práci nejrychleji

Novou práci mění podle analýzy nejrychleji lidé do 34 let. Ti nejmladší, ve věku od 17 do 24 let, už za sebou mají v průměru 1,76 předchozích zaměstnání. A většina z nich je ráda, pokud práci vůbec seženou. Podle Eurostatu je míra nezaměstnané mládeže v České republice 16,5%, evropský průměr je 22,2%.

S věkem kašlem na změny

S rostoucím věkem se ale průměrný počet předchozích zaměstnání snižuje. Po třicítce už je průměrný počet předchozích zaměstnání 2,22, což je meziročně o 14% méně. „Jednoduše, kdo má práci, neopouští ji,“ uvádí Jaroňová. Mírný nárůst pak až v poslední věkové kategorii 55+. Podle Jaroňové je to dané tím, že přestože lidé v této kategorii byli zvyklí pracovat v jedné firmě celý život, životní situace je nutí pracovat i v důchodovém věku.

Fotogalerie
1 fotografie