Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bude se zvyšovat minimální mzda? Téměř polovina firem je pro!

Téměř polovina zaměstnavatelů by uvítala zvýšení minimální mzdy nad 8.500 Kč.
Téměř polovina zaměstnavatelů by uvítala zvýšení minimální mzdy nad 8.500 Kč.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
6. dubna 2014
13:15

Na 46 procent podnikatelů a firem míní, že by se měla minimální mzda zvýšit nad současnou úroveň 8500 Kč. Více než čtvrtina je pro její výrazné zvýšení. Na nynější úrovni by minimální mzdu zachovala třetina podniků. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila ČSOB mezi 500 malými a středními podniky.

"Kladný postoj ke zvýšení minimální mzdy jistě ovlivňuje i skutečnost, že ji vyplácí pouze asi každý osmý podnik," komentoval výsledky průzkumu ředitel útvaru firemní bankovnictví ČSOB Petr Manda. Snížit minimální mzdu by doporučilo pět firem ze sta. Jejich podíl je tak výrazně nižší než podíl firem, které by minimální mzdu úplně zrušily (15 procent).

Mezi opatřeními na podporu zaměstnanosti firmy nejčastěji souhlasily se zvýhodňováním při zaměstnávání zdravotně postižených. S finanční či daňovou podporou tohoto opatření souhlasilo devět z deseti oslovených podniků. Jen o něco méně (85 procent) by přivítalo podporu zaměstnávání čerstvých absolventů škol.

Takzvaný kurzarbeit, kdy firmy v potížích zkrátí zaměstnancům úvazek, vzdělají je a zbytek mzdy hradí stát či evropské fondy, podporuje 70 procent podnikatelů. Nejmenší souhlas získalo zvýhodňování sdílených pracovních míst (52 procent).

tradesman ( 7. dubna 2014 04:41 )

Souhlasím se snížením sociálních dávek i příspěvků na bydlení,kde stát podporuje pouze vychytralé majitele nemovitostí.Pokud beru víc peněz,než,když budu chodit do práce,byl bych blázen,abych si hledal práci.Schátralé ubytovny s nájmem jako za luxusní byt,neřeší potřeby lidí,pouze podporuje obchod s lidskou bídou a jak je vidět,bohatě to vynáší a stát na to přispívá.Podobný případ je podpora OKD.To by mi za chvíli mohl stát dát peníze i na to,že mi na zahrádce nevyrostla mrkev.

bravissimo ( 6. dubna 2014 15:32 )

Ano, zvyšovat min. mzda, ale i snižovat soc. dávky a podpora... Kdo nemá práci, tři měsíce 75% procent poslední mzdy a od třetího měsíce veřejně prospěšné práce a 35% procent poslední mzdy. Zůstávat doma se nesmí vyplatit...

Zobrazit celou diskusi