Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Indický řezník za 500 korun sterilizoval 83 žen, 13 zemřelo! Už ho má policie

Autor: ČTK - 
13. listopadu 2014
13:15

Během šesti hodin provedl sterilizaci více než 80 indickým ženám, z nichž už 13 zemřelo a další jsou v kritickém stavu. Výkony lékař prováděl za pomoci dvou asistentů v opuštěné nemocnici. Nyní byl lékař zadržen a čeká ho soud.

Lékař jménem R. K. Gupta provedl hromadnou sterilizaci v sobotu během několika málo hodin. V opuštěné soukromé nemocnici mu pomáhali pouze dva asistenti. Podle úřadů tak prý porušil nařízení, podle kterého se smí za den provést jen 30 sterilizací.

Zástupce okresní policie v Bilaspúru v centrální části Indie uvedl, že chirurg byl ve středu večer zadržen, aby byl podroben výslechu. V následujících hodinách by měl stanout před soudem státu Čhattísgarh.

Hromadné sterilizace žen i mužů se pravidelně provádějí na řadě míst Indie. Osobám, které tento zákrok podstoupí, jsou nabízeny takové výhody, jako je automobil či různé domácí elektrospotřebiče. Ročně tento zákrok podstoupí miliony obyvatel. Ti by se pro něj měli teoreticky rozhodovat dobrovolně. Podle některých nevládních organizací však ženy mají často málo informací a bývají pod silným tlakem ze strany zaměstnanců místní samosprávy. Operace se často provádí v zoufalých hygienických podmínkách.

R.K. Gupta v sobotu zákrok provedl 83 ženám, které za něj dostaly náhradu ve výši 1400 rupií (zhruba 500 Kč). Pacientky po zákroku začaly zvracet a klesl jim krevní tlak.

Poté, co případ vyšel najevo, vyrazily ve středu desítky lidí do ulic správního střediska státu Rájpuru. Demonstranti, mezi nimiž byli většinou stoupenci opozice, požadovali demisi šéfa tohoto státu a ničili vozy.

petrkramnypresident ( 13. listopadu 2014 13:58 )

Sakra, ten musel ale vyřezat pýč - na zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Zobrazit celou diskusi