Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Američané smetli symbol islamistů: Černou vlajku odpálili i s jejími strážci

Autor: ČTK, oj - 
24. října 2014
13:14

Čtyři kilometry od syrského města Kobani na strategicky důležité hoře zlověstně vlála černá vlajka radikálních islamistů. Střežili ji dva teroristé, kteří dávali z přehledného vrcholku zprávy svým spolubojovníkům. Pak se ozvala ohlušující rána. O pár vteřin později už z hory stoupal jen hustý černý dým. Americké nálety za uplynulý měsíc zabily přes 550 islamistů.

Tlaku na radikály z Islámského státu využívá také syrské letectvo, které v minulých dnech zintenzivnilo nálety na oponenty na západě a východě země. Boje pokračovaly i v Iráku, pro jehož civilní obyvatelstvo požaduje OSN urychlenou pomoc ve výši více než dvou miliard dolarů (44 miliard Kč).

 

Podle bilance vůdce exilové opozice Ramího Abdar Rahmána zahynulo za měsíc na severu Sýrie 464 bojovníků IS. Někdejší spojenec této skupiny Fronta An-Nusra přišel o 57 lidí. Boje nepřežilo rovněž 32 civilistů, mezi nimiž bylo šest dětí a pět žen.

K náletům na pozice islamistů v Sýrii se odhodlaly USA a několik jejich arabských spojenců 23. září. Cílem je oslabit ISIS, který byl původně jednou ze skupin bojujících proti režimu v Damašku, ale postupně začal prosazovat vlastní cíle a na severu Sýrie a Iráku vyhlásil chalífát. Spojenecká letadla jeho pozice bombardují také v Iráku.

Nejtěžší boje se v Sýrii vedou o kurdské město Kobani. USA tamním obráncům shodily tento týden balíky munice a léků a Turecko slíbilo, že umožní iráckým Kurdům posílit oddíly syrských obránců. Dnes prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že se Kurdové dohodli, že do Sýrie pošlou 200 iráckých milicionářů - pešmergů. Členové parlamentu iráckého autonomního Kurdistánu ve středu vyslání posil schválili. Půjde vůbec o první přímý cizí vojenský zásah do konfliktu v Sýrii.

ISIS mezitím vyvinul větší bojové úsilí v Iráku, kde po dnešním dobytí oblasti Albu Nimr se povstalcům podařilo ovládnout takřka celou západoiráckou provincii Anbár. Podle irácké policie padlo do rukou islamistů 60 lidí, včetně členů iráckých ozbrojených složek.

cid2000 ( 27. října 2014 11:19 )

....slovo kontráš bylo použito jen pro představu,že je všem jasné, že tyhle informace o ISIS,kterou si stvořila vláda USA pro boj proti Asadovi má kdejaký voják z naší úžasné armády, která je připraverna na válku z 60-70.let !!!Všichni vám,ale potvrdí, že jde o boj za demokracii proti ošklivoučkým k.o.z.o.m.r.d.ů.m. z ISIS,která ohrožuje Evropu a západní kultůru a hodnoty.Takhle se to vždy zaonačí aby se válka legalizovala hlupáku.Prostě a jednoduše,....nelze veřejně říci v české armádě natož v české politice, že ISIS je výtvor USA.Je to stejné jako za rudých soudruhů ,naopak dnes to je ještě horší a zvrácenější!!

cid2000 ( 27. října 2014 11:12 )

debil,.....jsi hlavně ovčí naivka z fronty, že věříš, že ISIS vznikla přes noc jen tak z ničeho nic hlupáku.Normální člověk, který má základní informace si je vědom, že si je vytvořila a vyzbrojila vláda USA proti Asadovi!!!

horstfuxteleshop ( 26. října 2014 12:53 )

ubohý český zm.rdi maj starost, kde Ami bere peníze na bomby, milé ko kotí hlavy, snažte se pochopit, že my důchodci aus Germany máme čtyrykrát větší důchody než vy, minimální mzda je tu pětkrát větší než ta vaše, v USA mají ještě víc, navíc my Germáni nikde naftu nekradem, ale je pravda, že berem z Česka velmi laciný proud, který vy platiti nejvíc v Evropě, já moc musím smát, jak vy hlupáci tady špekulovat kolik stojí bomba v USA

kastelan ( 24. října 2014 22:24 )

ty jsi fakt kobyla, copak tam existujou "nevinní" civilisti? ty tomu věříš?

mememumu ( 24. října 2014 20:36 )

Lžeš jako když Rudé právo tiskne, krávo.

Zobrazit celou diskusi