Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ženy s kalašnikovy vyrazily proti džihádistům na hranicích Evropy!

Autor: simao, ČTK - 
17. října 2014
06:06

Je to neobvyklý pohled. Řada žen vzala do rukou samopaly a vyrazily do boje. Podobně jako třeba v izraelské armádě, i Kurdové mají mezi svými vojáky ženy. Doposud se účastnily především výcviku, ale v bojích o Kobani již vyrazily i do akce - Kurdové se totiž usilovně brání útokům džihádistů u města, které leží jen nedaleko hranic s Tureckem. A tedy celé Evropy.

Úspěchy kurdských žen v bojích proti džihádistům se šíří po sociálních sítích. Neohroženě se vrhají do střetů, které u města Kobani trvají již přes měsíc. A jsou pořádně dramatické...

Džihádisté i přes bombardování ze strany USA a jejich spojenců neustávají s tlakem na město, které leží takřka na prahu Evropy - v dohledu od tureckých hranic, kde nadále netrpělivě hlídkují turecké tanky. Z Kobani a jeho okolí již uteklo do sousedního Turecka přes 180 000 lidí.

Je to stále velmi nebezpečná oblast, i když kurdští bojovníci, bránící se před rozpínavostí Islámského státu, znovu získali kontrolu nad některými částmi severosyrského města. Na kopcích kolem však stále zlověstně vlají černé vlajky islamistů.

Proti radikálům již vyráží i první bojovnice z elitního 2. pešmergského praporu - právě ten je tvořen pouze ženami! Jde o zhruba pět stovek žen, které podstoupily výcvik, vzaly zbraně do ruky a skutečně se zapojují do bitev. Vítězí v nich, i umírají. Na sociálních sítích kolují i děsivé fotky některých z nich, které padly v boji s nepřítelem - radikálové jim uřízli hlavy!

Nebezpečí si však uvědomují. Označení jejich praporu (pešmerga, či pešmarga) totiž v překladu znamená "na smrt jdoucí". "Vzaly do rukou zbraně a šly bojovat za ochranu Kurdistánu, ale také aby daly najevo, že není žádný rozdíl mezi mužem a ženou," řekla BBC plukovnice Nahida Ahmed Rashid.

Operace Bytostné odhodlání

Bojovníkům kurdských milic YPG přitom na dálku pomáhá i Česko. Zatím jen municí, i když Miloš Zeman včera předestřel možnost dodávky zbraní, eventuálně pomoci českých gripenů. "Letecké údery spojenců proti IS jsou v posledních dnech mnohem efektivnější," uvedl zástupce Kurdů v obléhaném městě Idris Nasín. "Stále ale potřebujeme další nálety a také zbraně a střelivo, abychom s džihádisty mohli bojovat na zemi," dodal.

Zvýšení efektivity útoků je prý zásluhou lepší komunikace mezi USA a kurdskými obránci města. Nedostatečná komunikace ale dnes byla pravděpodobně příčinou smrti několika kurdských civilistů ve východní části Kobani. Americké letouny totiž prý zaútočily na dům, v němž se kromě islamistů ukrývalo také několik dalších lidí. Šest z nich, většinou starších kurdských žen, nálet nepřežilo.

Velení americké armády však ve středu rovněž oznámilo dlouho hledané krycí jméno pro spojenecké bombardování islamistů v Sýrii a v Iráku: "Operation Inherent Resolve", což se dá přeložit jako Operace Bytostné odhodlání. To projevují i ženy v řadách Kurdů. 

martakyr ( 17. října 2014 18:05 )

Dobrý den, jaký zaujímáte postoj k obraně ČR? Prosím, vyjádřete svůj názor v anonymním online dotazníku, který má za úkol zjistit postoje občanů ČR k tématice sebeochrany a obrany státu a jehož výsledky poslouží ke zpracování mé bakalářské práce. Průzkum běží až do 8.11., poté budou jeho výsledky zveřejněny, takže se také dozvíte jak se (nejen) k obraně státu staví naši spoluobčané. http://postoj-obcanu-k-obrane-cr.vyplnto.cz/ Mockrát Vám děkuji za Vaši ochotu i Váš čas a přeji Vám pěkný den.

japos22 ( 17. října 2014 17:26 )

Že to zvládnou jinde a tam taky

jana999 ( 17. října 2014 14:28 )

no hlavně bojují za sebe, protože džihádisti znamenají pro ně ještě větší útisk než je jich kolegové muži,

xxyy ( 17. října 2014 14:02 )

Článek je o kurdských ženách. Kurdové v Izraeli nežijí. Žijí v Turecku, Sýrii, Iráku a Íránu. Tudíž nevím, co vlastně chceš svým příspěvkem říci....

jari2 ( 17. října 2014 10:55 )

vzhledem k tomu, že v Izraeli je povinná vojenská služba i pro dívky od 18ti let, nevím co autor článku chtěl říci. Dívky neomlouvá ani studium, to můžou realizovat po vykonání dvouleté vojenské povinnosti.Vojenská příprava je stejně tvrdá pro muže tak i pro ženy. (žila jsem v Ejlatu od r. 1998 do 2004 ((Ejlat je město v Izraeli v Jižním distriktu.))

Zobrazit celou diskusi